Megnõtt az érdeklõdés az önkéntes nyugdíjpénztárak iránt
2011.05.31
Az elmúlt hónapok eseményei, a nyugdíjpénztárakat érintõ törvényi változások növelték az érdeklõdést a hosszú távú megtakarítások iránt. Az ING Önkéntes Nyugdíjpénztárhoz például május elejéig közel húsz százalékkal többen csatlakoztak, mint tavaly egész évben.

Az önkéntes nyugdíjpénztárak mellett számos olyan megtakarítási, befektetési forma létezik, amely ideális a nyugdíjcélok elérésére – mondta a Népszabadságnak Kótiné Somfai Ágnes, az ING Biztosító marketing- és kommunikációs igazgatója. A hosszú távú, nyugdíjcélú öngondoskodási lehetõségek jelenlegi kínálata elsõsorban az önkéntes nyugdíjpénztárakra, a befektetési egységhez kötött (unit-linked) életbiztosításokra, a nyugdíj-elõtakarékossági számlára (nyesz) és a tartós befektetési számlára (tbsz) koncentrálódik.

A lakosság elenyészõ része ismeri és követi ugyanakkor azt az aranyszabályt, hogy a mindenkori bevételek tíz százalékát félre kell tenni ahhoz, hogy megfelelõ tõkét képezzünk idõs korunkra – hívta fel a figyelmet Bartha Viktória, az Aegon Magyarország életbiztosítási vezérigazgató helyettese. A nyugdíjas évek anyagi biztonságának megteremtéséhez azonban akár 20–40 év takarékosságra is szükség lehet – tette hozzá a szakember.

Az életbiztosításoknál fontos szempont, hogy határozott tartamra szóló életbiztosítások esetén a kifizetés idõpontját az ügyfél határozza meg, vagyis nincs az állam által meghatározott nyugdíjkorhatárhoz kötve. Hosszú távú jellegébõl adódóan különösen fontos, hogy a nyugdíjcélú megtakarítások flexibilisek, életpálya-jellegûek legyenek: rugalmasan változtathatók, tartalmazzák a futamidõ alatti pénzkivonás lehetõségét, s akár teljes körû kockázati védelemmel is kiegészíthetõk.

A befektetéssel kombinált életbiztosításoknak azért van fontos szerepe a nyugdíj-elõtakarékossági formák között, mert sokoldalúbbak, rugalmasabbak a többi pénzügyi megoldásnál. Az életbiztosítás a kockázati tartalommal a váratlan események esetén is védelmet nyújt.

Az ING-nél elsõsorban azt tanácsolják ügyfeleiknek, hogy olyan befektetéssel kombinált életbiztosítást válasszanak nyugdíjcélra, amelyben garancia is található.