Így teljesítettek az önkéntes nyugdíjpénztárak az elsõ félévben
2014.09.04
Az önkéntes nyugdíjpénztárak által kezelt vagyon a második negyedévben igen nagymértékû, 12 százalékos növekedést mutatott – derül ki a Stabilitás Pénztárszövetség adataiból. De hogyan gazdálkodtak a pénztárak a rájuk bízott vagyonnal?

A jelenleg hatályos szabályozás szerint az önkéntes nyugdíjpénztárak nem közölhetnek a hozamaikra vonatkozó évközi információkat, de az MNB felügyeleti oldalán napi bontásban találhatjuk a pénztárak portfólióadatait. Az Mfor.hu cikkében 6 (Allianz, Budapest, Erste, Honvéd, MKB, OTP, Pannónia) pénztár eltérõ számú portfólióját vette górcsõ alá.

A Stabilitás Pénztárszövetséghez tartozó önkéntes nyugdíjpénztáraknál mért vagyongyarapodás származhat a taglétszám növekedésbõl, az egyes tagok befizetésének emelkedésébõl, a kifizetések csökkenésébõl, valamint a hozamokból is.

Az MNB honlapján fellelhetõ információk alapján valamennyi önkéntes pénztár pozitív eredményt produkált, még egyes kiegyensúlyozott portfóliójú biztosítások is jóval 10 százalék felett fialtak. Az elmúlt év legjobbja 16,45 százalékot hozott a megtakarítóknak. 12 százalék feletti hozamot értek el az alábbi alapok: Budapest Aktív, OTP Dinamikus, Allianz Növekedési, OTP Növekedési, OTP Kiegyensúlyozott, Allianz Kiegyensúlyozott, MKB Növekedési, MKB Kiegyensúlyozott.