Óriási verseny indult a reálhozamokért
2011.07.07
A magánnyugdíjpénztári reálhozamok kifizetése után a betétállomány is megugorhat, ha az egykori pénztártagok lekötik a pénzt.

Heteken belül elkezdhetik kifizetni a magánnyugdíjpénztárak az egykori tagoknak a reálhozamokat. Becslések szerint a mintegy 3 millió visszalépõ hozzávetõlegesen 220 milliárd forintot kaphat vissza, vagyis egy átlag tagnál 70-75 ezer forinttal csengethet a postás – írja a Világgazdaság.

A bankok számára is új lehetõséget jelent ez, hiszen jól irányzott akciókkal végre bõvíthetnék a 2010 decembere óta folyamatosan zsugorodó lakossági betétállományt, amelynek nagysága május végén már alig haladta meg a 7300 milliárd forintot.

A háztartási megtakarításokért folyó verseny máris élénkülni látszik, elkezdtek felfelé araszolni a banki betétkamatok. A Magyar Nemzeti Bank statisztikái szerint a tavaly októberi alig 4,5 százalékos mélypont óta idén májusra a lekötött forintbetétek átlagos kamata már megközelítette az 5,4 százalékot, azóta pedig akár feljebb is mehettek a ráták, a bankok ugyanis jelenlegi akcióikban még ennél is bõkezûbbek.

Változás az elmúlt évek gyakorlatához képest, hogy az „új pénzt” mint legnépszerûbb akciós feltételt kezdi felváltani a banki aktivitás. Ez arra utal, hogy a bankok most már nem néhány hónapra szeretnének ügyfelet szerezni, sokkal inkább arra törekszenek, hogy a meglévõ ügyfeleiket rávegyék arra, a jövõben õket használják elsõ számú bankjukként.