Mikor érdemes felújítani lakásbiztosítási szerzõdésünket? Néhány kérdésbõl eldönthetõ
2012.11.12
Lakásbiztosításunk idõrõl-idõre felülvizsgálatra szorul, azonban sokan nem tudják mikor szükséges megtenni. A Groupama Garancia Biztosító szakértõi által összeállított kérdéssor segít, hogy megtudjuk mikor idõszerû lakásbiztosítási szerzõdésünk felülvizsgálata.

Ha az alábbi kérdések egyikére „igen” a válasz, érdemes a meglévõ szerzõdést szakértõvel felülvizsgáltatni.

1. Történt-e lakásában, házában energiatakarékosságot célzó beruházás (hõszigetelés, nyílászárók cseréje stb.) illetve egyéb nagyobb felújítás, korszerûsítés vagy bõvítés?
A korszerûsítéssel és egyéb munkálatokkal megnövekszik ingatlanunk értéke, így ebben az esetben újra fel kell becsülni a lakás értékét, hogy elkerüljük az alulbiztosítottságot.

2. A biztosítási szerzõdés megkötése óta történt-e bútorcsere, vagy szórakoztatóelektronikai, illetve számítástechnikai berendezések vásárlása, cseréje?
Ha új értékek kerülnek lakásunkban, fontos, hogy a biztosítási összeget a vagyonértékhez igazítsuk.

3. Mit gondol, ha a lakásában/házában felhalmozott ingóságokat most kellene újonnan megvásárolnia, azok többe kerülnének, mint a biztosítási szerzõdésében szereplõ összeg?
Fontos, hogy biztosításunk ne csak az ingatlanon bekövetkezett károkra nyújtson fedezetet, hanem az esetlegesen meghibásodott/eltulajdonított ingóságok értékeire is, hiszen ezek beszerzése jelentõs kiadásokkal járhat.

4. Van-e olyan hobbija, sporteszköze, amely a biztosítási szerzõdés megkötésekor nem volt?
A megfelelõen kiválasztott lakásbiztosítás széles körû fedezetet nyújt ingóságainkra, így például a hobbinkhoz szükséges kellékeinket és egyéb ingóságainkat is biztonságban tudhatjuk.

5. Változott-e életvitele, utazási szokása, esetleg elindított egy vállalkozást? Több idõt tölt el otthonán kívül, mint eddig?
Ha többet utazunk külföldre, az utazásra magunkkal vitt vagyontárgyainkat is biztosíthatjuk (a fedezet kiterjeszthetõ Európára, de akár a Föld összes országára is), sõt, a másnak okozott felelõsségi károk fedezetei is kiterjeszthetõk ezekre a területekre is. A lakásbiztosításon belül biztosíthatjuk az otthonunkban folytatott vállalkozói tevékenység keretein belül saját tulajdonú, de még feldolgozásra átvett vagyontárgyainkat is. Ha több idõt töltünk otthonunktól távol, mint korábban, fontos lehet a balesetbiztosítás és életbiztosítás fedezetének emelése is.