Paradigmaváltás kell a biztosítások területén!
2012.11.13
Paradigmaváltást sürgetett a MABISZ harmadik alkalommal megrendezett nemzetközi konferenciáját megnyitó elõadásában Gabriel Bernardino, az Európai Biztosítás-és Foglalkoztatóinyugdíj-felügyeleti Hatóság (EIOPA) elnöke, aki szerint a biztosítási termékek átláthatóbbá tétele nélkül nem alakulhat ki ismét bizalom az ügyfelekben a biztosítók iránt.

Két kiemelt területét emelte ki Bernardino az EIOPA tevékenységei közül, amely jelentõsen hozzájárul az európai biztosítási ágazat felügyeletének hatékony elvégzéséhez.

Véleménye szerint a biztosítótársaságoknak megfelelõen fel kell készülniük a Szolvencia II bevezetésére, amely kölcsönösen elõnyös lesz a felügyeleti hatóságok valamint a vállalkozások számára is. Ezen túlmenõen kiemelte az EIOPA rendkívül fontos szerepét a fogyasztóvédelem területén is, különösen a csomagolt lakossági befektetési termékek (PRIPs) esetében.

Hangsúlyozta, hogy az egyik legnagyobb kihívást jelenleg a Szolvencia II végrehajtása körüli bizonytalanság jelenti. Egy robosztus, európai szintû felügyeleti rendszer nélkül az európai felügyeleti hatóságok kénytelenek lesznek ugyanis saját nemzeti megoldásokat kidolgozni, hogy hatékony biztosítói felügyeletet tudjanak ellátni. Ez pedig egy következetes és összehangolt felügyelet helyett, egymásnak ütközõ nemzeti megoldásokat eredményezne.

Az is elmondta, hogy az EIOPA elsõsorban az alapvetõ területekre, nevezetesen a jelentéstételi kötelezettségek összehangolt fejlesztésére, biztosítók saját kockázat- és szolvenciaértékelését (own risk and solvency assessment, ORSA) meghatározó követelményekkel kapcsolatos felügyeleti elvárásokra, valamint a belsõ modellek kifejlesztésére koncentrált. Azt tanácsolta a biztosítók számára, hogy igyekezzenek hatékonyan kihasználni az idõt a felkészülésre, és egyfajta együttmûködési folyamatként tekinteni azt, ahol az iparág és a felügyeleti szervek igyekeznek megérteni egymás igényeit és problémáit.

Mint azt Bernardino megjegyezte, nincs tökéletes szabályozói rendszer, hiszen az élet sokkal bonyolultabb annál, mint hogy egy rendszerbe bele lehessen foglalni. A gazdasági helyzet okozza a problémákat nem a Szolvencia II, de természetesen késedelem további nehézségeket szülhet, feldarabolódhat a szabályozói gyakorlat, ami nem jó az egységes piac számára. Az EIOPA szavahihetõségét is veszélybe sorolja. Éppen ezért az EIOPA elnöke hangsúlyozta, hogy politikai elkötelezõdésre van szükség, átlátható, stabil szabályozásra, hogy a biztosítások léte ne forogjon veszélyben.

A fogyasztóvédelemmel kapcsolatban Bernardino hangúlyozta, hogy az EIOPA-nak vezetõ szerepet kell betöltenie a lakossági pénzügyi termékek és szolgáltatások átláthatóságának, egyszerûségének és méltányosságának elõmozdítása érdekében. Véleménye szerint a fogyasztóvédelem területén paradigmaváltásra van szükség.