Tudja, mennyibe kerül egy közúti baleset?
2012.11.14
A Generali nemrég elkészült kutatásából kiderült, nagyságrendileg 200 ezer forint az a legmagasabb költség, amit egy autóbaleset miatt egy átlagos gépjármû-tulajdonosnak ki kellett már fizetnie. A reprezentatív, 1200 fõs kutatásban az autósok szokásaira is rákérdezett a biztosító: háromból csupán egy autós használja minden nap a jármûvét, nagybevásárlásra viszont minden hétvégén a megkérdezettek 40%-a autójával indul. Napi munkába járásra a megkérdezettek 50%-a használja a gépjármûvét, belföldi utazásra 20%-uk megy autóval minden hónapban egyszer, míg a gyerekek iskolába fuvarozására az autósok 22%-a használja a gépjármûvét napi szinten.

Az október végén elkészült 1200 fõs reprezentatív kutatásból kiderült, átlagosan 197 ezer forintot kellett kifizetniük az autósoknak a legnagyobb közúti balesetük kapcsán. A megkérdezettek közül közel 30%-nak volt már közúti balesetben része. A férfiak 66%-a mondta azt, hogy sosem volt még balesete, míg a nõk esetében ugyanez a szám 78% volt. A felsõfokú végzettségûek (58%) és a budapestiek (52%) voltak ebbõl a szempontból a legrosszabb helyzetben, hiszen közülük majdnem minden második megkérdezettnek volt már közúti balesete.

A legnagyobb költség, melyet egy baleset miatt ki kellett fizetnie a megkérdezetteknek, szintén jelentõs szórást mutat az egyes társadalmi csoportokat megvizsgálva. Míg például a felsõfokú végzettségûek esetében az összeg elérte a 300 ezer forintot, a csupán alapfokú végzettséggel rendelkezõknél ez a szám 125 ezer forint alatt maradt. A budapesti lakosok legkomolyabb eddigi balesetük alkalmával közel 240 ezer forintot voltak kénytelenek kifizetni, míg ugyanez az adat a falvakban élõknél mindössze 116 ezer forint volt.

A Generali 2012-ben az elsõ 10 hónap során összesen 9.2 milliárd forintnyi kárt regisztrált a gépjármû üzletágában. A casco biztosítások esetében 6.64 milliárd, míg a kgfb károk kifizetései 2.56 milliárd forintot jelentettek. A kártípusok megoszlásából egyértelmûen kiderült az is, hogy az esetek döntõ többségét a jármûvek ütközése, illetve az egyéb tárgyakkal történõ ütközések tették ki. Ez a két kártípus az összes kár több mint 80%-át tette ki az idei év elsõ 10 hónapja során.