Alternatív befektetési lehetõségeket keres az Allianz
2012.11.15
A német Allianz a jövõben nagyobb arányban fektetne alternatív eszközökbe – megújuló energiába, vagy ingatlanhitelekbe – hogy magasabb hozamokat érjen el mintegy 500 milliárd eurós befektetési portfolióján.

A Financial Times cikke szerint a német biztosítótársaság meg szeretné duplázni az alternatív eszközökbe fektetett befektetési portfoliójának arányát Maximilian Zimmerer, a csoport igazgatósági tagja elmondta, hogy jelenleg a befektetett vagyon mintegy 8%-a kapcsolódik alternatív eszközökhöz, melyek többsége továbbra is elsõsorban kötvényekben és egyéb fix hozamú eszközökben fekszik. Zimmerer elmondta: „boldog lennék, ha tudnám, hogy öt év múlva ez az arány megduplázódik”.

Az Allianz olyan területekre merészkedne, melyekre korábban csak a bankok tették be a lábukat, így még vállalati hitelekben is gondolkodik a biztosító, válaszul a hagyományos befektetéseken elérhetõ rendkívül alacsony hozamokra. Idén például a 10 éves német államkötvények is negatív hozamot produkáltak az inflációt is figyelembe véve.

A meglehetõsen kedvezõtlen hozamkörnyezet miatt a biztosítók nem, vagy csak igen nehezen tudnak profitot termelni befektetési portfóliójukon, így egyre nehezebben lesznek képesek megfelelni ügyfeleikkel szembeni hosszú távú kötelezettségeiknek, fõként az életbiztosítási termékek esetében.

Az euróövezeti válság csillapította a magasabb hozamú államkötvények iránti étvágyat, de a részvények iránt is csökken az igény, mivel viszonylag nagy mennyiségû tõkét kell mögéjük felhalmozni a Szolvencia II tõkeszabályai értelmében, melyet Európában terveznek bevezetni.

A piaci kapitalizációja alapján Európa legnagyobb biztosítójának számító Allianz is elkezdett már infrastrukturális, például szélenergia, illetve gázhálózati projektekbe fektetni, továbbá része annak a konzorciumnak is, amely több mint 70 évre megszerezte a koncessziós jogot, hogy parkolóórákat üzemeltessen Chicagóban.

A biztosítók általában szeretik az infrastrukturális beruházásokat, mivel azok hosszú távú, stabil bevételeket ígérnek. Az ingatlan szintén kedvelt eszközosztály a biztosítók körében. Az Allianz az utóbbi idõben a közvetlen ingatlanbefektetésektõl egyre inkább a harmadik fél számára nyújtott hitelezés felé mozdul, amely területen Zimmerer relatíve nagy növekedést remél.

Két évvel ezelõtt az Allianz azt mondta, hogy ingatlanbefektetéseit 8 milliárdról 23 milliárd euróra növeli. Zimmerer elmondta, hogy jelenleg ezen portfolió eléri a 20 milliárd eurót, és öt éven belül akár 30 milliárdra is nõhet.