Minden tizedik autós köt kiegészítõ biztosítást
2012.11.15
A kotelezo.hu internetes portál adatai szerint az idei kötelezõkampányban már több mint egymillió autós találhat magának nyolcezer forintos éves díj alatt kötelezõ biztosítást. A legjobb ajánlatok között jellemzõen néhány száz forint a különbség, ezért a biztosítást váltók 44 százaléka már nem az árlista elsõ helyén szereplõ biztosító ajánlatát fogadja el, vagyis a korábbi években tapasztaltnál nagyobb szerep jut az ismertségnek, a szimpátiának a választás során. A második és harmadik helyrõl leggyakrabban kiválasztott két biztosító a K&H és a Genertel.

„Míg tavaly az autósok 19 százaléka találkozhatott 8 ezer forint alatti kötelezõs ajánlattal, idén ez az arány 34 százalékra nõtt – tájékoztat Baksa Melinda, a kotelezo.hu vezetõje. – Életkor tekintetében a legnagyobb díjcsökkenést a 25 év alatti szerzõdõk esetében tapasztaltuk, akiknek átlagdíja a tavalyi 30 ezer forintról 22 ezer forintra esett, ám õk még így is pontosan kétszer annyit fizetnek a kötelezõért a teljes átlagnál.”

Fennmaradt ugyanakkor budapesti és vidéki átlagdíjak közötti különbség. Egy átlagos budapesti autós idén is csaknem 60 százalékkal drágábban köt biztosítást, mint vidéki társa: a budapestiek díja 15 800 forintra csökkent, miközben egy átlagos vidéki autós 9 900 forintot költ újonnan megkötött kötelezõ biztosítására. (Az elemzésben szereplõ összegek nem tartalmazzák a díjfizetéskor automatikusan fizetendõ 30 százaléknyi baleseti adót.)

Az autósok tizede költ kiegészítõ biztosításokra
Az idei kampányban a biztosítók minden eddiginél nagyobb választékban kínálnak a kötelezõ biztosítások mellé kiegészítõ szolgáltatásokat. Ezek közül minden tizedik autós vesz igénybe legalább egyet, õk a plusz szolgáltatásért átlagosan 2 200 forintot fizetnek ki. A kiegészítõ biztosítások közül a kotelezo.hu oldalain a legtöbben a Defekt- és kátyúkárok elleni védelmet és a Minicascót választják.

Továbbra is magasan vezet a K&H
A kampány második hetének végén az új kötések listáját jelentõs fölénnyel a K&H vezeti, amely biztosító az összes új szerzõdés 28 százalékát gyûjtötte be. A második helyért három biztosító is szoros versenyben áll: jelenleg mind a Genertelnél és a Wáberernél, mind a KÖBÉ-nél az új kötelezõ biztosítások 13-14 százalékát kötötték az ügyfelek.