Új stratégiai tervvel készül a Generali
2012.11.15
Az Assicurazioni Generali két hónapon belül új stratégiai tervet készül bevezetni, jövedelmezõségének javítása és a cég kedvezõ helyzetének megtartása érdekében. A Generali 2012-re ugyanis 4 milliárd eurót is meghaladó profitot jósolt. Mario Greco, az új vezérigazgató elemzõknek elmondta: január 14-én Londonban kerül bemutatásra az új stratégia.

Olaszország legnagyobb biztosítója múlt héten mûködési eredményének 43 százalékos javulásáról számolt be a harmadik negyedévre vonatkozóan. A piaci rallynak köszönhetõen pedig a tavalyi leírásokat is sikerült behoznia a biztosítónak.

A Generali tõkehelyzetének megerõsítésén dolgozik, miután a piaci fejleményeknek és a több hasznot hozó életbiztosítási termékeknek köszönhetõen a negyedéves eredmények javultak. Greco biztosnak véli, hogy az idei évre kitûzött 4 milliárd eurót meghaladó profitcélt tartani tudják.

Az elemzõk pozitívan értékelték a Generali Szolvencia 1-es tõke-megfelelési mutatóját illetõen, mely a veszteségelnyelõ kapacitását hivatott mérni. Ez az arány az izraeli üzletág eladásával – októberre - elérte a 145%-ot. Azonban ez még mindig messze áll a nagy rivális, a német Allianz 190%-os tõkemegfelelési mutatójától, melynek várható mûködési eredménye ráadásul több mint 9 milliárd euróra tehetõ év végére. A Generali mûködési profitja a szeptemberig bezáruló negyedévben a várakozásokat túlszárnyalóan 948,5 milliárd euró volt.

A nettó nyereség 291 millió euró volt, a várt 323 millióval szemben. A Generali az életbiztosítási szektort is fellendítette, méghozzá az alacsony nyereséghányadú termékek lecsökkentésével. Az ágazat nettó díjbevételét év végére 2 milliárd euró körülire saccolja a biztosító. Nem-életbiztosítási szegmensének összesített kárhányada a természeti csapások miatti, 311 millió eurós kárigények ellenére stabil maradt.

Vevõre várva

Az izraeli részlegét 705 millió euróért eladó csoport most svájci privátbanki részlegére, a BSI-re, valamint az amerikai viszontbiztosítási üzletágára keres vevõket.

A cég saját eszközportfólióját is felülvizsgálja, beleértve 51%-os részesedését a cseh PPF csoportban. A PPF kötelezheti a Generalit a fennmaradó 49 százalék megvásárlására 2014 júliusáig bezáróan, mintegy 2 milliárd euróért. A Generali ezidáig még nem nyilatkozott a lehetséges kötelezõ adásvételrõl.

Az elemzõk szerint a Generali továbbra is folytatja majd eszközeinek eladását, egy esetleges tõkeemelés elkerülése, illetve mérlegének megerõsítése érdekében. A PPF jelenleg hitelezõ bankokkal tárgyal, hogy elkerülje annak a 2 milliárd eurós kölcsönnek az idõ elõtti visszafizetését, amelyre a Generali júliusi leminõsítése miatt lenne szükség.