Egyre több külföldi választja a magyar egészségügyi ellátást
2012.11.16
Folyamatosan nõ azoknak az embereknek a száma, akik különleges gyógyászati szolgáltatások elérése érdekében utaznak. A gyógyturizmus egyre népszerûbb területe a turizmusnak. Emellett az egészségturizmus is terjed. Kelecsényi Ágnes az OrientPress Hírügynökség közigazgatási rádiója, az Rádió Orient mûsorában elmondta, utóbbi inkább az egészségmegõrzésre irányul.

A Magyar Turizmus Kft. marketing igazgatója hozzátette, a gyógy- és az egészségturizmusban Magyarország elõkelõ helyet foglal el. Ennek egyik oka a hazai gyógyvízkincs: vizeink ásványi összetétele maximálisan kielégíti a betegségekre létezõ összes szolgáltatást.

A fogászati turizmus 15-20 éve létezik Magyarországon. Kelecsényi elmondta, kezdetben az osztrák páciensek igényére alakultak fogászati klinikák Sopronban és környékén. Napjainkra már nem csak a nyugati határszélen jellemzõ az iparág: szinte külön repülõjáratok szállítják a betegeket az egész ország területére. „A magyar fogászati ellátás lényegesen olcsóbb a külföldinél, emellett nagyon magas színvonalú. A páciensek elégedettek, egy 20 éve egyre inkább virágzó ágazatról beszélünk” – hangsúlyozta.

Felkai Péter a magyar orvosok nagy szaktudását emelte ki. A hazai utazásorvostan kandidátusa elmondta, a magyar egészségügyi ellátás színvonala toronymagasan áll a fejlett államok ellátásához képest. Jók a hazai egyetemek, a képzésekben sok külföldi diák vesz részt. „A probléma az ellátóhelyekkel van. Ez rontja le a kevéssé mérhetõ orvosi teljesítményt” – tette hozzá.

A fogászati turizmus mellett a mûtétes beavatkozások is teret nyerhetnek a jövõben. Felkai kiemelte, ehhez a hotelszolgálat fejlettségét kell növelni. „Óriási aránytalanságok vannak, az ellátás ára megalázó. Az orvosok fizetése mellett ezt is tisztességesen fel kéne emelni, csak így lehetne finanszírozni a rendszert” – jelentette ki a közigazgatási rádió vendége.

Kelecsényi Ágnes elmondta, az Európai Unió 2013 õszén törvényt fogad el a határon átnyúló egészségbiztosításokról. Ez további lökést fog adni a magyar gyógyturizmusnak.

Az európai egészségbiztosítási kártyával bármelyik európai uniós országban, valamint Horvátországban és Svájcban vehetjük díjmentesen igénybe a társadalombiztosítás egészségügyi szolgáltatásait. Felkai Péter ezzel kapcsolatban kiemelte, a kártyát csak azok az ellátók veszik igénybe, akik kapcsolatban állnak a helyi állami társadalombiztosítási rendszerrel. Így például egy osztrák síbaleset esetén mindenképpen tájékozódni kell a kórházak társadalombiztosítási fedezettségérõl. Emellett a kártya a beteg hazaszállítását és a hozzátartozó kiutazását sem támogatja. Ehhez utazási biztosítás kell – foglalta össze a szabályokat Felkai.

Biztosítás nélkül utazni kockázatos: a tengeren túli egészségügyi ellátás ugyanis óriási költségeket róhat az emberre. A beteg hazaszállítása elfogadhatatlan költségeket jelenthet – emelte ki Felkai. A vendég hozzátette, a problémák elkerülése érdekében megéri utazás elõtt kikérni a háziorvos tanácsát.