Egyre tudatosabbak a magyar gazdák
2016.03.16
Mától lehet pályázni a mezõgazdasági biztosítás díjához nyújtott támogatásra. A korábbi évek tapasztalatai alapján a jég és viharkárok jelentik a legnagyobb veszélyforrást a mezõgazdaságból élõk számára. Egyre több termelõ köt biztosítást, hogy rendelkezésre álljon a megfelelõ fedezet a bajban.

Az elmúlt évek megmutatták, hogy az extrém idõjárási körülmények kellemetlen meglepetéseket okozhatnak, ami komoly veszélyt jelenthet a mezõgazdaságból élõk pénzügyi biztonságára. Kár esetén a díjtámogatott növénybiztosítás jelentõs anyagi kompenzációt nyújt, hiszen 2015-ben több mint 2000 darab kárbejelentés érkezett a szerzõdések alapján az Allianzhoz. A legjellemzõbb kár okot a jég jelentette.

„Örömmel tapasztaltuk, hogy az elmúlt években megnõtt azoknak a pénzügyileg tudatos gazdáknak a száma, akik maguk szeretnének gondoskodni jövõjük biztonságáról – mondta Kozek András, az Allianz Hungária Zrt. vezérigazgató-helyettese. – A 2012-ben bevezetett díjtámogatott növénybiztosítás hatékony szerepét az öngondoskodási hajlandóság erõsödésében mi sem mutatja jobban, mint hogy a 3 milliárd forintos támogatási keretet több mint 1 milliárd forinttal túligényelték.” 

Pozitív hír, hogy az újonnan meghirdetett Pályázati felhívás alapján a 2016. évre rendelkezésre álló támogatási összeg 4 milliárd forintra nõtt. A gazdálkodók a mezõgazdasági biztosítás díjához nyújtott támogatásra március 16-tól pályázhatnak. Az Allianz tapasztalata szerint a nagyok mellett egyre több kistermelõ is köt biztosítást, hiszen az idõjárás bizonytalanságából fakadó veszélynek õk vannak leginkább kitéve. Kevesebb a felhasználható pénzállományuk, amivel biztonságosan áthidalhatók a gazdálkodás veszteséges periódusai, vagy amivel újabb fejlesztésbe foghatnak.
Kárnemek tekintetében a leggyakoribb a jégesõ- és viharkárokra történõ biztosításkötés, de az „A” típusú csomagbiztosítás is egyre népszerûbb, melyben kilenc kárnem együttes kötésére van lehetõség.

Az agárbiztosításról részletes információk itt találhatóak.