Karácsony elõtt sem terveznek nagyobb bevásárlást a magyarok
2012.11.19
Hiába közeleg a karácsony, tovább csökkent a nagyobb kiadást tervezõk aránya egy felmérés szerint. Azok közül, akik költenének, legtöbben a lakásukat újítanák fel, vagy vásárolnának.

Az elõzõ negyedévben még a megkérdezettek 40 százaléka mondta, hogy a következõ három hónapban nagyobb beruházást, nagyobb bevásárlást tervez, az aktuális negyedévben már csak 32 százalék, pedig már lehetne tervezni a karácsonyi kiadásokkal - áll a Confidis Hitel Monitor címû kutatásában.

A legnagyobb mértékben lakáskorszerûsítésre költene a lakosság (16 százalék), ezt követi a berendezések vásárlása (8 százalék) és a konyhai gépek (6 százalék) beszerzése. Az õszi-téli szezon miatt jelentõsen alacsonyabb az utazást tervezõk aránya, mint korábban.

A hitelfelvevõk aránya nagy az autóvásárlók körében, ahol minden második fogyasztó gondolkodik kölcsönben, míg az LCD- vagy plazmatévét vásárlók harmada akar hitelt felvenni. A lakásvásárlók és -felújítók körülbelül negyede tervez külsõ tõkét igénybe venni.

A felvenni szándékozott hitel összege átlagosan 800 ezer forint, ez növekedést jelent a megelõzõ idõszakhoz képest. A kisebb (99 ezer forint alatti) kölcsönt felvenni szándékozók aránya 31 százalék, 51 százalék a 100 ezer forint fölött, de egymillió forint alatti hitelt kérõk aránya, az efölötti kategóriába 18 százalék tartozik.