Emelkedõ viszontbiztosítási díjak: mit hoz a hurrikán-szezon?
2011.07.07
Az idei súlyos természeti katasztrófák következtében emelkedés várható az ingatlanok viszontbiztosítási díjaiban, azonban a viszontbiztosítási piac egészét tekintve nem kell fordulatra számítani – vélik szakértõk.

Egyedül idén olyan súlyos katasztrófák söpörtek végig kontinenseken, mint a japán cunami, az ausztrál árvíz, az új-zélandi földrengés és egy sor tornádó, és vihar az Egyesült Államokban. Mindezek igen súlyosan érintették a viszontbiztosítókat is.

Az Aon Benfield jelentése szerint az április-májusi amerikai katasztrófák által okozott biztosított károk nagysága elérte a 15 milliárd dollárt, amely közel háromszorosa az elmúlt húsz év átlagának.

Az egyik legnagyobb viszontbiztosítási brókercég, a londoni székhelyû Guy Carpenter & Co szakértõi szerint az RMS legújabb hurrikán-modellje ugyan hozott némi változást a viszontbiztosítói piacon, és a július elsejével esedékessé vált szerzõdésmegújításokat is érintette - elsõsorban az ingatlanbiztosítások terén - ugyanakkor a teljes piacon nem látszik egyelõre fordulat.

A Willis Re adatai szerint a katasztrófák által nem érintett ingatlanbiztosítási szerzõdések díja átlagosan 5-15 százalékkal emelkedett, míg a katasztrófák által érintett szerzõdéseké 10-20 százalékkal nõtt.

A Towers Watson & Co. elemzõi szerint a július elsejei szerzõdésmegújítások idején szokatlan mértékû inkonzisztencia volt megfigyelhetõ a piacon. Például a közép-atlanti térséget érintõ kockázatkitettség viszontbiztosítási díja egyes társaságoknál 3, másutt 34 százalékkal emelkedett, amely szokatlanul nagy eltérésnek számít. Szakértõk ezt részben az új RMS modell alkalmazásával magyarázzák, amit már nagyjából minden harmadik viszontbiztosító átvett.

A társaságok nagy részét különbözõ mértékben érintették a katasztrófák, így árazásukban is eltérõ mértékben érvényesítették veszteségeiket, és várakozásaikat is ennek megfelelõen alakították. Egyes társaságok bíznak benne, hogy 2012-ben is folytatódni fog a díjak emelkedése, mások csak idõszakos jelenségként tekintenek a mostani áremelkedésre.

A biztosítási díjak az elmúlt években folyamatosan csökkentek, nagyjából a 90-es évek végi szintekig, amely a jelentõs kárkifizetésekkel járó években számos társaságnál a tõketartalékok csökkenését eredményezte. Ez azonban nem mehet így a végtelenségig, melyet felismerve a befektetõk egy része már célpontként tekint a viszontbiztosítók részvényeire.