Megugranak a viszontbiztosítási díjak
2017.11.27
A viszontbiztosítók az idei év elsõ felében még az alacsony díjszintre panaszkodtak, hamarosan azonban ez a jelenség megszûnik probléma lenni. Az év második felében lecsapó három hurrikán és a két mexikói földrengés következtében azonban az ágazat egyértelmûen veszteséges évet zár.

A Swiss Re becslése szerint a nem-élet ágazatot tekintve mintegy 95 milliárd dolláros veszteséget könyvelhetnek el az amerikai piacon a viszontbiztosítók, a 2016-os 101 százalékos combined ratio pedig még tovább romlott, az idei évre 109 százalékkal számolnak. A globális kilátások még ennél is rosszabbak. Feltételezve, hogy az idei év végéig már nem következik be jelentõsebb természeti katasztrófa, a viszontbiztosítók combined ratio mutatója az egy évvel korábbi 92 százalékról akár 115 százalékra is romolhat.

"Az érintett területeken már megfigyelhetõ az árszint emelkedése, és abban is biztosak lehetünk, hogy annak mértéke igen jelentõs lesz" - nyilatkozta Kurt Karl, a Swiss Re csoport vezetõ közgazdásza. Hozzátette, még a veszteségek pontos mértéke sem ismert, de az már látszik, hogy elég nagyok lesznek ahhoz, hogy az érintett szegmenseken kívül is árfelhajtó hatással bírjanak. Az elmúlt években zuhanó viszontbiztosítási árak csak tetézték a bajt az idei kataszrófák esetében, lényegében mind a klasszikus, mind az alternatív tõkeforrások kapacitásai kimerültek ezek következtében.