Az október igazán jó hónapnak számított a befektetési alapok piacán
2012.11.21
Október igazán megörvendeztethette a hazai befektetõket. A világ tõzsdéi – köztük a fejlõdõ országok is – enyhén csökkentek, de a magyar index emelkedett. A forint is – igaz csak kis mértékben -, de erõsödött mind a dollárhoz, mindaz euróhoz képest. A jókedv és a gyarapodás a befektetési alapok piacán is érezhetõ volt. Azt láthatjuk, hogy szinte minden kategóriában növekedett az alapok összvagyona és volt, ahol kiugró mértékben. A hónap nyertesei az abszolút hozamú alapok, de a kötvény és a vegyes alapok is igen szépen teljesítettek.

A BAMOSZ tagok által kezelt befektetési alapok összvagyona 98 milliárd forinttal, azaz 3,1 százalékkal növekedett októberben. A nettó eszközérték két befektetési alap kategóriát leszámítva emelkedett, de összességében igen optimista kép rajzolódott ki a hónap folyamán. A tõkebeáramlás általános volt a hónap folyamán, itt tendencia nem rajzolódott ki. A hónap végén a BAMOSZ tagok összesen 3.280 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban.

A nyilvános nyíltvégû „hagyományos” értékpapír alapok adják az összvagyon többségét (63,2 százalékát). Az ilyen típusú termékekben kezelt vagyon az elmúlt hónapban összességében 2,77 százalékkal nõtt, ezen belül az egyes kategóriákban is hasonló tendenciákat láthatunk.

A pénzpiaci alapoknál közel 27 milliárd forintos tõkebeáramlást történt. A hazai és euróövezeti pénzpiaci alapokba is 10-10 milliárd forint érkezett. Ennek köszönhetõen összességében 2,46%-os növekedés következett be ennél a kategóriánál.

A kötvényalapoknál még nagyobb 4,62%-os eszközgyarapodás történt. Az alkategóriákban átlagos eredmények születtek, de a hazai rövid kötvényalapokhoz közel 5 milliárdnyi friss tõke érkezett, ami kiugró és említésre méltó esemény.

A tõzsdék esetében a fejlett és a fejlõdõ régió is közel azonos arányban (0,6%) csökkent, a hazai index azonban ezzel ellentétes és szépnek mondható teljesítménnyel büszkélkedhet. Ezzel együtt a részvényalapoknál átlag alatti növekedést láthattunk csak. A tõkebeáramlás 2 milliárdnyi és a hozamokkal együtt 1,12%-os emelkedést tapasztalhattunk a részvényalapok vagyonában.

A tõkevédett alapok ebben a hónapban az egyik negatív kivételt képviselték. Jelentõs friss tõkét nem tudtak vonzani. A vagyonváltozás a kategóriában – 2,2%-ot tett ki.

Az abszolút hozamú alapok már huzamosabb ideje vonzóak a befektetõk számára, de ebben a hónapban robbanást láthattunk, hiszen 10,2 milliárd forintnyi friss tõke érkezett. Ennek az alapkategóriának a növekvõ népszerûségét jelzi, hogy nem egy rövid fellángolást, hanem már hosszabb ideje tartó folyamatos, az átlagot meghaladó vagyonnövekedést láthatunk. A kategória vagyongyarapodása a hónapban 6,42%-os volt.

A nyilvános ingatlanalapokat a hónap során kisebb visszaváltások és csekély, 0,2%-os vagyonnövekedés jellemezte.

A kisebb kategóriákat illetõen a vegyes alapok kiugróan jól teljesítettek. A 3,7 milliárd forintos tõkebeáramlás és a hozamok együttesen 4,1%-kal növelték a vagyont.
Az árupiaci alapok esetében visszaváltásokat tapasztalhattunk, így a negatív hozamokkal együtt 5,6%-os eszközcsökkenést könyvelhettek el a hónap végére.
A zártkörû alapok esetében is tapasztalhattunk tõkebeáramlást. A pozitív hozamokkal együtt itt is növekedett a nettó eszközérték.