Trendváltozás a befektetési alapok piacán
2014.12.16
Megállt a vagyon gyarapodása a befektetési alapok piacán novemberben, amit elsõsorban a hazai likviditási alapokból való tõkekiáramlás okozott. A fejlett világ tõzsdéi emelkedtek, a fejlõdõ világ tõzsdéi csökkentek, a magyar börze pedig pozitív nullával teljesítette az elmúlt hónapot. A forint az euróhoz képest gyakorlatilag nem mozdult, de a dollárral szemben mérsékelten csökkent. A vagyonváltozást tekintve a befektetési alapok piacán ebben a hónapban hiába szerepeltek jól a vegyes és az ingatlan alapok, a pénzpiaci alapok piacán történt nagyarányú tõkekiáramlást nem tudták ellensúlyozni.

A befektetõk nem fordultak el a befektetési alapoktól, de a pénzpiaci alapoknál tapasztalható hozamszint csökkenés nagyarányú tõkekiáramlást okozott, amit a többi kategóriába tartó tõke nem tudott korrigálni. Ebben a hónapban összességében 32 milliárdnyi tõke távozott az alapokból, ezen belül kimagaslóan sok pénz a pénzpiaci / likviditási alapokból. Az egyes kategóriák közül ezenkívül csupán a részvény alapoknál látunk tõkekiáramlást, de ott nem jelentõs a nagysága. A kezelt vagyon alakulása sem mutat ebben a hónapban egységes képet, hiszen a pénzpiaci, a részvény, a garantált és származtatott alapok vagyona csökkent. A többi kategóriában továbbra is kisebb-nagyobb növekedést tapasztalhattunk. A tõkeáramlás és a hozamok eredõjeként a BAMOSZ tagok által kezelt befektetési alapok összvagyona 21 milliárd forinttal, azaz 0,4 százalékkal csökkent novemberben.. A hónap végén a BAMOSZ tagok mindösszesen 5.496 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban.

A nyilvános nyíltvégû „hagyományos” értékpapír alapok adják az összvagyon többségét (65,7 százalékát). Az ilyen típusú termékekben kezelt vagyon az elmúlt hónapban összességében 1,4 százalékkal csökkent.

A pénzpiaci alapok vagyona 5%-kal csökkent, ezen belül a likviditási alapok vagyona 6,2%-kal. Mindez alapvetõen a hazai likviditási alapoknak köszönhetõ, ahonnan 63,5 milliárdnyi tõke áramlott ki. A pénzpiaci alapokból összességében 80 milliárdnyi friss tõke távozott, keresve a magasabb hozamot.

A kötvényalapok népszerûsége még tart, de már jóval kisebb mértékû. Már nem keresik a befektetõk a rövid futamidejû hazai kötvényalapokat, sõt itt a visszaváltások már túlsúlyba kerültek 6 milliárddal. Ezzel szemben a hazai hosszú futamidejû kötvény alapoknál az értékesítés eredõje plusz 6,5 milliárd. A tõkebeáramlás a kötvényalapokat tekintve 6,7 milliárd forint. A vagyongyarapodás a hozamokkal együtt 1% volt, ami megegyezik az elmúlt hónap eredményével.

A vegyes alapokba még mindig jelentõs mértékû, 13,6 milliárd forintnyi tõke áramlott be az elmúlt hónapban, amely a legmagasabb érték. A hozamokkal együtt a vagyon 3,2%-kal növekedett, amely a második legmagasabb érték a kategóriák között.

A magyar tõzsdeindex ezúttal is eltér a trendtõl, bár ebben a hónapban nem voltak jelentõs mozgások. A részvényalapokból közel 5 milliárdnyi tõke áramlott ki, amin a hozamok némileg még javítani tudtak, így összességében a részvényalapok vagyona csak 0,9%-kal lett kevesebb.

A tõkevédett alapokba ezúttal 4 milliárdnyi friss tõke érkezett, de a hozamok nem segítették a bõvülést, sõt annak ellenébe hatottak, így 0,7 százalékos csökkenést mutat a kategória vagyona.

Az abszolút hozamú alapok esetében a tõkebeáramlás nagysága 11,9 milliárdot tett ki, amely a második legmagasabb érték volt. A hozamok ezen felül is segítették a növekedést, így a kategória vagyongyarapodása 2,1%-os lett.

Az ingatlanalapok vagyongyarapodása minden tekintetben átlagot meghaladó volt. A tõkebeáramlás 8,2 milliárd, amin némileg még a hozamok javítottak, így a tõkebeáramlás és a hozam együttesen 2,1%-os pozitív vagyonváltozást hozott.

Az árupiaci alapokba 0,8 milliárdnyi tõke érkezett, amely nagynak tekinthetõ a kategória méretéhez képest. Így fordulhatott elõ, hogy a negatív hozam mellett is ez a kategória érte el a legnagyobb vagyongyarapodást, amely 4,4%-ot tett ki.

Az elsõsorban intézményi befektetõk vagyonát kezelõ zártkörû alapok esetében az elmúlt hónapban közel 7,1 milliárdos tõkebeáramlást tapasztalhattunk. A vagyongyarapodás elsõsorban emiatt 5,6% lett.