Bernardino lépésre szólította fel az EU politikusait
2012.11.22
Az EU nagyhatalmú biztosítási felügyelete szerdán felszólította a politikusokat, hogy mozdítsák ki a holtpontból a szektor tõkeszabályozásáról folyó tárgyalásokat, és vessenek véget a bizonytalanságnak, mely kihat a biztosító cégekre, továbbá aláássa Európa nemzetközi szavahihetõségét.

Az Európai Bizottság, az Európai Parlament és az EU tagállamok között folyó vita a Szolvencia II új tõkekövetelményeirõl - amely elsõsorban az ügyfelek hatékonyabb védelmére irányul a biztosítók kockázatkezelési módszereinek felülvizsgálatán keresztül – úgy fest, zátonyra futott.

„Erõs elkötelezõdésre van szükségünk az EU politikai szervezetei részérõl a Szolvencia II bevezetését illetõen”– mondta el Gabriel Bernardino, az Európai Biztosítás-és Foglalkoztatóinyugdíj-felügyeleti Hatóság (EIOPA) elnöke.

„A Szolvencia II eredeti célja, hogy egyfajta modellt jelentsen a biztosítói szektor globális felügyeletét tekintve, ennek idõbeni csúszása pedig senkinek nem kedvezõ” – tette hozzá Bernardino.

A hatályba helyezés körüli bizonytalanságok miatt az EU szavahihetõsége nemzetközi szinteken is veszélyben forog. „Ideje cselekedni” – nyilatkozta Bernardino, aki szerint a Szolvencia II 2016 elõtti bevezetése igen valószínûtlen, az EIOPA azonban bizonyos törvényeit még a teljes keretrendszer hivatalos hatályba helyezése elõtt megpróbálja átvenni.

A hónap elején a KPMG tanácsadó cég is felvázolt egy sor, általa fontosnak tartott intézkedést, amely elõmozdíthatná az új szabályozási keret megalkotásának folyamatát, és relevánsabb, robosztusabb új irányelvet tenne lehetõvé.

Azon túl, hogy az ágazat örömmel venné, ha az EIOPA nagyobb lendülettel vetné bele magát az európai szabályozók közötti párbeszédbe, egy sor technikai javaslatot is felvázolt a KPMG. A keretrendszer második pillérjét véleményük szerint például szét lehetne választani az elsõ pillértõl, hogy elõbb elfogadásra kerülhessen, és harmonizáltabb megközelítést eredményezzen az európai implementáció során. Ezek után az elsõ pillér megalkotása folyhatna a saját tempójában.

Rendkívül fontos persze, hogy minden ország azonos és következetes megközelítést alkalmazzon ezen a téren, a késõbbi egyenlõ versenyfeltételek megteremtése érdekében, amihez erõsebb felügyeletre lenne szükség az EIOPA részérõl.

A Szolvencia II szabályokat eredetileg 2014 januárjától kellett volna alkalmazniuk az európai biztosítóknak, azonban az Európai Parlament szavazásának sorozatos elhalasztása miatt – amely a szabályok hatályba lépéséhez szükséges – kétségessé vált az idõpont, sõt az is, hogy az irányelv valaha bevezetésre kerül.