Fitch: kockázatkerülés jellemzi a viszontbiztosítók stratégiáját
2012.11.22
A Fitch Ratings várakozásai szerint a viszontbiztosítók a jövõben is tartják magukat fõ befektetési irányelveikhez az elhúzódó alacsony hozamú befektetési környezet ellenére is.

Mindazonáltal a kisebb viszontbiztosítók minimális – körülbelül egy éves - eszközlejárati idõben gondolkodnak, hogy megpróbálják a mérlegükre nehezedõ nyomást enyhíteni, amelyet a kamatok emelkedése idézne elõ, továbbá azért is, hogy ne veszítsék el annak lehetõségét, hogy eszközeiket magasabb kamatlábak mellett újra befektessék.

A Fitch úgy véli, a viszontbiztosítók továbbra is a likviditásra összpontosítanak majd, hogy kötelezettségeiket idõben teljesíthessék, valamint elkerüljék a túlzott mértékû mérleg-volatilitást. A likviditásbeli problémáknak ugyanis számos negatív következményei lehetnének, többek között szabályozói beavatkozásokat, a hitelminõsítésük romlását és a részvényesek és befektetõk bizalomvesztését vonhatná maga után.

„Általánosságban az eurózóna körüli aggályok és a befektetési eszközök körüli bizonytalanság mind fenyegeti a viszontbiztosítók magasabb hozamok iránti igényét – mondta Martyn Street, a Fitch elnöke. Míg a hagyományos nézet szerint az eszközök és a kötelezettségek lejáratát a lehetõ leginkább összhangba érdemes hozni, néhány kisebb cég nem követi ez a metódust ennyire mereven. A legfontosabb államkötvények hozama hozzávetõleg 0,5 százalék körüli, ami 2007 közepén még 4-5 százalék között volt.

Mivel a hozamok tartósan alacsonynak bizonyulnak, a viszontbiztosítók figyelme a mérleg eszközoldalára irányult. A makrogazdasági környezetet érintõ bizonytalanság, valamint a politikai döntéshozók válságkezelésének bizonyos kulcsfontosságú eszközosztályok hozamára gyakorolt hatása miatt a befektetési döntések ha lehet, most még nagyobb kihívást jelentenek. A lejáró kötvényeket ugyanis csak jóval alacsonyabb hozamok mellett tudják a viszontbiztosítók újból befektetni.

A Fitch szerint a viszontbiztosítók euróövezeti adósság-válsággal szembeni kitettsége összességében kezelhetõ szintû, bár a tovagyûrûzés veszélye aggodalomra ad okot. A szuverén adósságválság kiszélesedése ugyanis összefonódik a viszontbiztosítókat terhelõ befektetési kihívásokkal, melyet a jelenlegi és jövõbeli kamatszintek okoznak.