Nem bántotta a Fitch a Generalit
2011.07.15
A Fitch továbbra is AA-minõsítésûnek, és stabil kilátásokkal rendelkezõnek ítélte a Generali csoportot, és az alapvetõ leányvállalatait.

A megerõsítés tükrözi a Generali 2010-ben tapasztalt erõs mûködési teljesítményét, valamint a Fitch azon várakozásait, hogy a cég továbbra is jelentõs díjbevételt tud majd elérni fõ piacain: Olaszországban, Németországban, Franciaországban és Kelet-Közép-Európában.

Az értékelést alátámasztja a csoport multi-channel/multi-brand szemlélete, földrajzi diverzifikációja, szerzõdéskötési fegyelme, körültekintõ tartalékképzési gyakorlata és kapitalizációja is.

A Fitch a negatívumok közé sorolta a csoport jelentõs befektetési tõkeáttételét, a relatíve magas tõkeáttételes adósságát, gyenge kamatfedezetét és az olaszországi kihívásokkal teli mûködési és beruházási környezetet.

Bár a minõsítõ elismeri, hogy a 2008-as szinthez képest sokat javult a társaság tõkemegfelelése, azonban még mindig csak éppen megfelelõnek minõsíti azt. A jelentõs mennyiségû goodwill és immateriális javak negatívan befolyásolják a tõkeminõséget. Azonban azt is megjegyezte a szervezet, hogy a Generali kapitalizációja jóval rugalmasabb volt a válság évei alatt, mint a versenytársaié, mely várakozásai szerint a jövõben is így marad.

A Generali földrajzi diverzifikációjának köszönhetõen a Fitch erõsnek értékeli a csoport bevételi profilját, sõt egyre nagyobb hatékonyságot jósol a szervezetben. A csoport bizonyította, hogy a vagyon- és balesetbiztosítási ágazatának legfõbb piacain tapasztalható kedvezõtlen értékesítési feltételek ellenére is megfelelõ teljesítményt képes elérni.

Az életbiztosítási ágazatot negatívan érintették tavaly az európai államkötvény spreadek megemelkedései, de az alacsonyabb swap-kamatlábak és magasabb kamat-volatilitás is.