Súlyos következményei lehetnek a biztosítók félreszabályozásának
2012.11.23
Az európai biztosítási ágazat támogatja a közelgõ Szolvencia II szabályozási rendszer céljait, azonban számos fontos kérdésre szeretne még választ kapni – közölte az Insurance Europe elnöke, Sergio Balbinot az EIOPA konferenciáján, Frankfurtban.

A megválaszolásra váró kérdések közül kulcsfontosságúnak nevezte az elnök annak biztosítását, hogy az új rendszer teljes mértékben elismerje, hogy a biztosítás egy hosszú távú üzlet. Ellenkezõ esetben a következmények igen súlyosak lehetnek a biztosítási ügyfelekre, és Európa gazdaságának stabilitására nézve – közölte Balbinot.

„Megfelelõ intézkedéseket kell bevezetni annak kifejezésére, hogy a biztosítók – hosszú távú kötelezettségvállalásaiknak megfelelõen – általában lejáratig tartják az eszközeiket, és nem kényszerülnek azok eladására a volatilis piacokon” – fogalmazott az elnök.

„Az elsõre technikai részleteknek tûnõ szabályozási elemeknek valójában óriási hatásuk lehet” – figyelmeztetett Balbinot. A hosszú távú garanciák körüli kérdések az életbiztosítási üzletágat érintik különösképpen, mely Európai biztosítási díjbevételének 60%-át adja. Az életbiztosítók több mint 7,7 ezer milliárd eurónyi befektetett eszközzel rendelkeznek, és több mint 600 milliárd eurónyi szolgáltatást fizettek ki a tavalyi évben, így Európa nem engedheti meg magának, hogy megkárosítsa biztosítási ágazatát.” – figyelmeztetett Balbino.

Éppen ezért az Insurance Europe azt kéri, hogy az összes lehetséges, hosszú távú garanciákat érintõ alternatívát vessék hatásvizsgálat alá, melyet az EIOPA hamarosan megkezd. Rendkívül fontos, hogy a megfelelõ alternatív intézkedések tesztelésre kerüljenek, mielõtt az uniós intézmények újra megkezdik a tárgyalásokat az Omnibus II irányelvrõl, amely a Szolvencia II irányelvet módosítaná.

Az elnök azt is elmondta, hogy a biztosítási ágazat üdvözli, hogy az Európai Parlament, a Tanács és a bizottság megállapodtak abban, hogy szükség van egy intézkedéscsomagra, amely megoldja a hosszú távú garanciák körüli problémákat.

Az intézkedéscsomag magában foglalja a volatilitás kezelésére szolgáló megfelelõ korrekciós eszközöket, az anticiklikus prémiumot, amely a nehéz piaci körülmények kezelésére, és a kontraproduktív és prociklikus viselkedés elkerülésére szolgál, és egy extrapolációs módszert, amely kiterjesztené a kamatgörbét a megfelelõ likviditás érdekében, anélkül, hogy a hosszú lejáratú kötelezettségek értékelése volatilissé válna.

Amennyiben ez az intézkedéscsomag megfelelõen kidolgozásra kerül, úgy biztosíthatná, hogy a Szolvencia II valóban megfelelõen méri a kockázatokat, figyelembe véve a biztosítás hosszú távú jellegébõl fakadó alapvetõ jellemzõket.

Balbinot ismét elmondta, hogy Európa biztosítási ágazata támogatja a Szolvencia II projektet, feltéve, hogy a vitás kérdések kielégítõen rendezésre kerülnek.