Így kerülte meg a Swiss Re a kínai törvényeket
2012.11.26
A Swiss Re és a Roche Holdings gyógyszercég közös programba kezdett, hogy a kínai rákbetegek kezelésére szóló biztosítást megreformálja.

A két svájci cég úgy dolgozta ki a programot, hogy megkerüljék a jelenleg hatályos kínai törvényeket, melyek megakadályozzák a külföldi biztosítók számára, hogy lakossági termékeket értékesítsenek az országban - írja a Bloomberg.

A Roche és a Swiss Re kihasználta az a törvényi kiskaput, amely megengedi a külföldi cégek számára, hogy viszontbiztosításokat értékesítsenek, továbbá sikerült meggyõzniük a kínai biztosítókat, hogy fedezetet nyújtsanak a rákkezelésekre és a gyógyszerekre. A vállalatok jelenleg olyan biztosítási termékeket értékesítenek, melyekkel még ebben az évben 10 millió kliens bevonzása a cél – mondta el Harald Sprenger, a Roche magánbiztosítási szakembere. A Roche a Swiss Re-t és a kínai biztosítókat statisztikai adatokkal látja el a különféle ráktípusokkal, kezelhetõségükkel kapcsolatban, melynek segítségével a Swiss Re kiszámolja a kockázati tényezõket és a kezelés lehetséges költségét.

A viszontbiztosító ezek után megtervezi a termékeket és azok árait a kínai biztosítók számára, majd viszontbiztosítás nyújtásával csökkenti a helyi cégek által viselt kockázatot. Robert Wiest, a Swiss Re kínai szekciójának elnöke a Bloombergnek elmondta: a két cég elõreláthatólag hasonló termékeket biztosít majd Thaiföldön és Indonéziában is.

A Roche és a Swiss Re öt kínai biztosítóval dolgozik jelenleg, továbbá tárgyalásokat folytatnak a China Life Insurance életbiztosító céggel is, amely reményeik szerint 2013-ban csatlakozik a programhoz. A cél 12 millió ügyfél elérése a jövõ év végére, ami Kína populációjának mintegy 1 százaléka.

Kínában körülbelül két millió ember hal meg évente rákban, ami az országban bekövetkezõ haláleseteknek 25 százaléka. Ez az arány az elkövetkezõ 10-25 évben emelkedni fog – mondta el Qiao Youlin, a pekingi rákkutató intézet vezetõje. Egyes rákgyógyszerek teljes kúrában beszedve egy átlag kínai állampolgár éves keresetének tízszeresébe kerülnek, ami, bár növekedik, mindössze 6681 dollár volt 2011-ben. Az új biztosítások évi 50 dollártól kezdõdnének, és néhány ezer dollárnál állnának meg, ez pedig jóval olcsóbb, mint a gyógyszerárak – állítja a Swiss Re.