Nyugdíjbiztosítás: így kaphatjuk meg az adójóváírást
2015.02.02
Elsõ ízben idén fizet az állam adójóváírást mindazoknak az ügyfeleknek, akik államilag támogatott nyugdíjbiztosítást kötöttek. Az UNION Biztosító az alábbiakban összegzi azt a folyamatot, hogyan, milyen feltételek mellett jut hozzá a biztosított a támogatási összeghez.

A 2014 elején debütáló támogatott nyugdíjbiztosítási szerzõdésekre az állam a tárgyévi befizetések 20 százaléka után, maximum évi 130 ezer forintig fizet adójóváírást. Fontos tudni, hogy az adójóváírás nem automatikus, azt az ügyfeleknek a személyi jövedelemadó-bevallásukban kell igényelniük a biztosítótól kapott díjigazolás alapján.

„A bevalláshoz szükséges díjigazolást a biztosítóknak jogszabály szerint február 15-ig kell postázniuk – tájékoztat Bóna Katalin, az UNION Biztosító életbiztosítási ügyvezetõ igazgatója. – Aki tehát legkésõbb február végéig nem kapja meg ezt a dokumentumot, mindenképpen jelezze azt a biztosítójának ügyfélszolgálatán.”

Az adójóváírás összegét az adóhatóság a díjigazolás alapján kitöltött szja-bevallás benyújtását követõ 30. napon utalja. Az összeg nem közvetlenül az ügyfélhez, hanem a biztosítóhoz érkezik, amely jóváírja azt az ügyfél megtakarítási számláján, ezzel is növelve a nyugdíjcélú megtakarítás összegét.

Az adójóváírásnak a bevallásban történõ igénylésen kívül több további, alapvetõ feltétele is van. Egyrészt az ügyfélnek minden adótartozását rendeznie kell. Másrészt megfelelõ mértékû 2014. évi adóval (az egyéb adókedvezményekkel csökkentett adó összeggel) is rendelkeznie kell. Elõfordulhat például, hogy a családi adókedvezmény érvényesítése után már nem elegendõ az adó a teljes körû visszatérítéshez – ilyenkor a nyugdíjbiztosítási nyilatkozatban az adott évben az adóhoz igazodó támogatási összeg jelenhet meg.

A támogatott nyugdíjbiztosítási konstrukció sikeres elsõ évet tudhat maga mögött, amit a Vienna Insurance Group (VIG) három hazai biztosítótársaságának tavalyi eredményei is jól mutatnak. Ezek szerint az UNION Biztosító az elmúlt évben 5 ezer, 200 ezer forint feletti átlagdíjú államilag támogatott nyugdíjbiztosítási szerzõdést kötött, míg az Erste Biztosító közel 2200 nyugdíjbiztosítást értékesített 184 ezer forintos átlagdíjjal. A VIG tavaly megvásárolt harmadik magyarországi biztosítója, a Vienna Life Biztosító közel 1500 nyugdíjbiztosítási szerzõdést értékesített a piacon magasnak számító, 310 ezer forint feletti átlagdíjjal.

Az Szja-törvény 2015. január elsejétõl hatályos módosítása nyomán változtak az idei évre vonatkozó – tehát a jövõ évben kifizetendõ, nyugdíjbiztosításhoz kapcsolódó adókedvezmények igénybe vételének feltételei. Mindez a 2014-ben megkötött nyugdíjbiztosítási szerzõdések feltételeinek a módosítását is szükségessé teszi, amelynek menetérõl az UNION Biztosító – a többi biztosítóhoz hasonlóan – a közeljövõben minden érintett ügyfelet tájékoztatni fog.