Több mint 42 ezer borospalackon ülnek az uniós intézmények!
2012.11.26
Több mint 42 ezer palack vörös és fehérbort, illetve pezsgõt, valamint közel 2000 üveg szeszesitalt raktároz pincéiben az Európai Bizottság és az Európai Tanács.

Míg az uniós költségvetésrõl nem sikerült megállapodniuk pénteken az európai vezetõknek, a brüsszeli vita a pénz helyett mos a borokról folyhat tovább, miután Martin Ehrenhauser, az Európai Parlament osztrák tagja még tavaly nyáron feltette a kérdést: hány üveg bort és egyéb alkoholt tárolnak az EU pincéiben?

A New York Timesnak adott interjújában Ehrenhauser azt mondta, nem számított ekkora számra, majd hozzátette: „inkább dolgozniuk kellene ivás helyett’.

Amint arról a N.Y. Times is beszámol, 2012-ben az EU intézményei összesen 170 milliárd dollárt költöttek borokra. Maros Sefcovic, az EU igazgatási biztosa szerint a legdrágább bor, amit a Bizottság pincéje rejt, körülbelül 60 dollárba került. Ehrenhauser kérdésére az Európai Tanács azt válaszolta, hogy az elmúlt négy évben folyamatosan csökkentette borokra fordított kiadásait, a 2009-es 1150 ezer dollárról, 2012-re 6500 dollárra. A különféle rendezvényeken az átlagos fogyasztás résztvevõnként körülbelül egy pohár bor.

Az Európai Bizottság az elmúlt években nem mutatta ki költségvetésében, hogy mennyit költött borra, mivel ez „hosszadalmas kutatást” tett volna szükségessé, „ami nem elvárható tevékenység a mostani idõkben, amikor egészen más feladatok élveznek prioritást”.