Utolsó pillanatok: pórul járhat, aki nem ügyel az átkötésnél
2012.11.27
Az alkuszok tapasztalatai szerint az autósok jelentõs része az utolsó napokban jár utána, érdemes-e a kampányban kötelezõ biztosítást váltania. Visszatérõ tapasztalat, hogy a szerzõdésváltás a késõn beérkezõ felmondás miatt hiúsul meg. A meglévõ szerzõdés felmondásának ugyanis lekésõbb december 1-jéig igazolhatóan meg is kell érkeznie az érintett biztosítóhoz. A Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ) az alábbiakban összegzi, hogy a késõn ébredõknek mire kell fokozottan figyelniük a sikeres váltás érdekében.

„Szövetségünk valamennyi, kötelezõ biztosítással foglalkozó alkuszcége garantálja, hogy a november 29-én éjfélig beérkezõ felmondások idõben eljutnak a biztosítóhoz, többségük pedig még 30-án, pénteken is egész nap biztosítja a teljes körû ügyintézést – tájékoztat Papp Lajos, a FBAMSZ elnöke. – Az utolsó napon, szombaton azonban (ez most munkanap lesz) a felmondást már a biztosító fiókjában, személyesen javasoljuk intézni.”

Annak az üzembentartónak, aki a biztosítója fiókjában intézi a szerzõdés felmondását, olyan nyilatkozatot kell beadnia, amelyben minimálisan a nevét és címét, az eddigi biztosító nevét, az aktuális kötvény számát, az autó rendszámát, valamint a felmondásra vonatkozó szándékot is feltünteti. Az utolsó napról lévén szó, mindenképpen indokolt a felmondólevél befogadásáról igazolást kérni, vagy a felmondás másolatán az átvételt leigazoltatni!

„Továbbra is javasoljuk azonban az alkuszi közremûködés igénybe vételét – folytatja az alkuszszövetség elnöke. – Így ugyanis nem csak a biztosító fiókokban való sorban állást kerülhetjük el, hanem egyúttal rendelkezhetünk az új biztosítás megkötésérõl is. Az alkuszok emellett szükség esetén segítenek a kártörténeti igazolással kapcsolatban felmerülõ problémák elhárításában, illetve a késõbbiekben – szükség esetén – egy káreseménykor is közremûködnek az ügyintézésben. Mindezek a szolgáltatások az ügyfél számára semmilyen további kiadással nem járnak.”