Ez nem sci-fi: a kkv-k is robotokat alkalmaznának a jövõben?
2012.11.27
Hétbõl egy vállalatvezetõ szerint munkavállalói 50 éven belül már kizárólag otthonról fognak dolgozni – fedi fel egy friss tanulmány. A biztosítások szerepe még hangsúlyosabb lehet a jövõben, méghozzá a kis- és középvállalati ágazatban 50 éven belül megfigyelhetõ jelentõs változások miatt.

A Zurich Insurance kutatása szerint a kis- és középvállalatokra leginkább veszélyt jelentõ kockázati tényezõ a homeworking egyre szélesebb körû elterjedése, valamint a sofõr nélküli gépjármûvek térhódítása lesz. A független tanulmány több mint 1000 vezetõt kérdezett meg, az eredményeket pedig Londonban ismertették:

1. Hétbõl egy fõnök szerint 2062-re teljes munkaereje otthonról fog dolgozni.
2. 60 százalék szerint a mesterséges intelligencia használatossá és megbízhatóvá válik a munkahelyi tanácsadás terén 50 éven belül.
3. A cégvezetõk fele szerint a robotika kritikus szerephez fog jutni a különféle szolgáltatások terén 2062-re.

Richard Coleman, a Zurich kkv-kért felelõs vezetõje szerint az angliai cégvezetõk nap mint nap szembesülnek a változásokkal: a technológiai, a demográfiai és a globalizációs fejlõdések jelentõs hatással van üzletük mûködésére. A tanulmány fõ tanulsága szerint a kis- és középvállalati vezetõk szerint jelentõs változásokra lehet számítani a közeljövõben az üzleti életben. Várakozásaikban kiemeltek néhány kulcsfontosságú lehetõséget a jövõben: nyitást a tengerentúli kereskedelem felé, új ügyfelek elérését, továbbá a fix költségek csökkenését a pangó üzletek megszûntetésének köszönhetõen. Ezek közül a legtöbb már most is megfigyelhetõ, a jövõben pedig egyre hangsúlyosabbá válik.

Bíztató, hogy a cégek nagy része már felismerte a kihívásokat és a kockázatokat, melyeket a közelgõ változások idéznek elõ, ugyanakkor közel 50 százalékuk optimista is maradt, és a kis- és középvállalati réteg és annak brit gazdasághoz való hozzájárulásának növekedését jósolja. A Zurich felmérése szerint a vezetõk 54 százaléka gondolja úgy, hogy a fizikai üzleti központok nyolc éven belül átformálódnak, és „virtuálissá” válnak. 70 százalék szerint a hagyományos kis- és középvállalatoknak 2020-ra radikálisan meg kell változtatniuk ügyfélkacsolatukat, hogy az online vásárlásokkal felvegyék a versenyt.

24 százalék aggódik az ügyfélinterakció és a személyes kapcsolat elvesztése miatt, 20 százalék pedig tart a cybertámadásoktól. 37 százalék szerint a hagyományos üzleti központok és irodák 50 éven belül eltûnnek, 24 százalék szerint a tradicionális disztribúció, mint például a teherszállítás fokozatosan eltûnik, 19 százalék pedig a gyárak eltûnését is elõrevetíti. 14 százalék szerint várhatóan a munkaerõ 100 százaléka fog otthonról dolgozni a jövõben, holott ez az arány ma még csupán 27 százalék.

37 százalék szerint az, hogy 2062-re minden beosztottuk otthonról dolgozhat, jelentõs változásokat fog hozni cégük mûködésébe, közülük pedig 16 százalék véli úgy, hogy üzletük alapjaiban fog megváltozni 50 éven belül.

Pozitív eredmény, hogy a vezetõk 65 százaléka tekint öregedõ munkaerejére úgy, mint jelentõs munkatapasztalattal és a tehetséggel bíró kollegákra, 21 százalék viszont túl kockázatosnak tartja az idõsebb munkaerõ alkalmazását. 35 százalék szerint a nemzetközi jogszabályok és szankciók nagy részét 2062-re eltörlik, 27 százalék szerint pedig szektoruk 50 éven belül a világ minden táján szabadon kereskedhet majd, fizikai jelenlét nélkül.

A válaszadók 29 százaléka jósolta, hogy nyolc éven belül minden cég rendelkezni fog 3D-s nyomtatóval, mellyel az áruk szabad nyomtatása és rendelése válik lehetõvé.
A robotika szintén fontos szerephez juthat a különféle otthon végzendõ szolgáltatások terén is, így például 50 százalék szerint 2062-re a vízvezetékszerelést is robotok végzik majd.

Alastar Reynolds sci-fi író, aki a tanulmány ismertetésekor is felszólalt, úgy véli, a hagyományos üzleti élet véget érhet, az emberi munkaerõt pedig fokozatosan felválthatják a robotok.