Döntöttek a brit biztosítók: nem kötnek újra megállapodást a kormánnyal
2012.11.28
Az Egyesült Királyság árvízveszélynek fokozottan kitett területein nagy valószínûséggel egy több biztosítóból álló, non-profit biztosítási pool fog fedezetet nyújtani, annak ellenére, hogy a kormány nemrég elutasította, hogy ideiglenesen hitelt nyújtson az iparág javaslatához – közölte a Fitch. Azonban speciális biztosítási pool létrehozásának és finanszírozásának nehézségei, beleértve a jelentõs adminisztrációs költségeket is, rendkívül bizonytalanná teszi az árvíz biztosítások mielõbbi rendelkezésre állását.

A brit kormány és a biztosítótársaságok között 2013 júniusában jár le az a megállapodás, melynek értelmében közösen nyújtanak biztosítási fedezetet az árvíz által fokozottan veszélyeztetett területeken, ami elõnyös ugyan a brit biztosítási iparágnak, azonban rengeteg háztartást sodor veszélybe. A kormánnyal kötött megállapodás alapján nyújtott biztosítási szerzõdések megszûnése ugyanis javítani fogja a biztosítók hitelbesorolását, mivel lehetõvé teszi számukra, hogy ismét megfelelõen árazzák be az árvíz-kockázatokat. Ugyanakkor megfizethetõ biztosításra, valamilyen kormányzati hozzájárulás nélkül biztosan nem számíthatnak a háztartások,

Egy kockázati pool ugyanakkor – amely akár valamilyen kormányzati támogatást is élvezhetne – elérhetõvé és megfizethetõvé tehetné a háztartások kisebbik része számára a biztosítás megkötését, akik ingatlanjuk elhelyezkedése miatt egyébként csak igen borsos áron köthetnének árvízvédelmi biztosítást. Számos más országban is ezt a megoldást választották a katasztrófa kockázatok fedezetéül. Romániában például 2010 óta jött létre a biztosítótársaságok szövetsége, a Katasztrófák Elleni Biztosítási Pool, amelynek 13 biztosítótársaság a részvényese.

Az ingatlanok növekvõ értéke, valamint az ártereken történõ építkezések miatt egyre nagyobb kockázatot viselnek a biztosítók. A júniusban, júliusban, valamint múlt héten is bekövetkezett, jelentõs károkat okozó árvizek a brit nem-életbiztosítók idei eredményeire is rányomják bélyegüket.

Az egyelõre még érvényben lévõ, kormány és biztosítók közötti megállapodás értelmében a brit biztosítótársaságok a jelentõs árvízkockázatoknak kitett területeken is nyújtanak biztosítást háztartások és kisvállalkozások részére, cserébe a kormány azt vállalta 2008-ban, hogy minden szükséges lépést megtesz az árvíz bekövetkezési valószínûségének 1:75 arányúra csökkentése érdekében. A brit biztosítók szövetsége (ABI) látva a fejlesztések lassú tempóját, világossá tette, hogy nem kívánja megújítani a szerzõdést.

Az ABI november 25-én azt mondta, hogy a kormány nem hajlandó átmeneti hitelt nyújtani a tervezett non-profit biztosítási pool létrehozásához. A javaslat célja az lenne, hogy megfizethetõ biztosítást nyújtson annak a 200 ezer brit háztartásnak, amely magas árvízkockázatú területen rendelkezik ingatlannal. Az átmeneti hitelre azért lenne szükség, hogy ha a 2007-ben bekövetkezett árvizekhez hasonló mértékû katasztrófa következne be, a kárigényeket részben ebbõl fedezzék a biztosítók a felálló rendszer elsõ éveiben.