Tízmilliárdokat fektetnének brit biztosítók infrastruktúrába
2013.12.04
Brit biztosítók azt tervezik, hogy 25 milliárd fontot (9135 milliárd forint) fektetnek közlekedési és energetikai projektekbe a következõ öt évben – közölte a brit pénzügyminisztérium.

A brit kormány kiemelt feladatának tekinti, hogy fellendítse a magánszektor infrastrukturális beruházásait, mivel az év eddig eltelt idõszakában bekövetkezett nem várt fellendülést elsõsorban a fogyasztás hajtotta, amely hosszú távon fenntarthatatlan.

A következõ években igen sok brit erõmûben lesz szükség felújításra, átalakításra, az utak, vasutak, repülõterek túlzsúfoltak.

A kormány szerint a hitelfelvétellel történõ infrastrukturális fejlesztések veszélyeztetnék az államháztartásba vetett piaci bizalmat, a kritikusok szerint azonban hosszú távon mégis olcsóbb lenne a finanszírozása egyes projekteknek államkötvények kibocsátásával.

A biztosítókat az vonzza az infrastrukturális projektekben, hogy azok inflációkövetõ hozamot ígérnek, méghozzá sokszor állami garanciával, melyet életbiztosítási és nyugdíj-kötelezettségeiknek való megfelelésre tudnak fordítani. Az érintett hat biztosító közül az egyik, a Legal&General azt is hozzátette, hogy a Szolvencia II új szabályai mellett az ilyen típusú befektetések könnyebben kivitelezhetõvé válnak, mivel nem vonatkozik rájuk olyan nagy tõkekövetelményi elõírás.

A másik öt biztosító, amelyik részt vesz a 25 milliárd fontos beruházásban, a Prudential, az Aviva, a Standard Life, a Friends Life és a Scottish Widows.

A biztosítók egyelõre még nem kötelezték el magukat konkrét projektek mellett, többen azonban azt nyilatkozták, hogy olyan ingatlanprojektekben kívánnak részt venni, amelyek a kormány tervei között szerepelnek. A brit pénzügyminisztérium azt mondta, hogy a következõ 20 évben 375 milliárd fontnyi nagy infrastrukturális beruházást tervez.

Ezek közé tartozik egy új nukleáris erõmû Észak-Walesben, amelyrõl a brit kormány korábban azt nyilatkozta, hogy állami garanciát kíván rá vállalni, hogy egyes kockázatoktól megvédje a magánszektorbeli befektetõket. A londoni túlzsúfolt metró rendszert és egyéb vasúti és közúti projekteket is támogatna a kormány.