Díjat kaptak a legkiemelkedõbb hazai befektetési alapok
2012.11.29
A magyar befektetési alappiac idén ünnepli a 20. évfordulóját, ennek kapcsán a Befektetési Alapkezelõk és Vagyonkezelõk Magyarországi Szövetsége (BAMOSZ) és a Portfolio.hu egy közös díjátadó keretében kilenc díjat adott át alapoknak és a szektor kiemelkedõ személyiségeinek. Elismerést kapott többek között az elsõ magyar befektetési alapot létrehozó alapkezelõ; a legmagasabb 10 éves hozamot elért alap, valamint több, az elmúlt idõszakban kiemelkedõ teljesítményt nyújtó szakember.

„A magyarországi befektetési alapok az utóbbi 20 évben nagy növekedést tudhattak maguk mögött és mára 3 ezer milliárd forintot meghaladó befektetés-állománnyal a hazai megtakarítási piac jelentõs intézményi szereplõivé váltak. Ebben pedig meghatározó szerepe volt annak, hogy a szélesedõ termékpalettával párhuzamosan az alapok fokozatosan egyre szélesebb lakossági befektetõi kör bizalmát tudták megnyerni – hangsúlyozta Vízkeleti Sándor, a BAMOSZ elnöke.

A befektetési alapok eddig már egy sor tõkepiaci válságot is sikeresen átvészeltek, jellemzõ, hogy ezek többször is jelentõsen átrendezték az egyes alaptípusok piaci részarányát, de köszönhetõen a folyamatos innovációknak, az alapkezelõk mindig elõ tudtak állni olyan új termékekkel, megoldásokkal, amelyek további lendületet tudtak adni a szektor fejlõdésének – tette hozzá Bán Zoltán, a Net Média Zrt., a Portfolio.hu kiadójának vezérigazgatója.

Az évforduló alkalmából a BAMOSZ és a portfolio.hu kilenc kategóriában osztott ki díjakat a szakma képviselõi és az alapkezelõk között. Az elismeréseket egy öttagú szakmai bizottság döntése alapján osztották ki. A szakmai bizottság olyan jól ismert szakemberekbõl állt össze, akik alaposan ismerik a szektor múltját és jelenét, ugyanakkor jelenleg nem kötõdnek egyik nagy alapkezelõhöz sem. A zsûri tagjai Holtzer Péter, az Oriens Partnere, korábban az OTP Alapkezelõ vezérigazgatója, , Kovács Zsolt, az ING Alapkezelõ és az ING Biztosító Zrt. volt vezérigazgatója, Lantos Csaba, a KELER elnöke, üzletember, az OTP korábbi vezérigazgató-helyettese, Szalay-Berzeviczy Attila, a Varsói Értéktõzsde elnöki fõtanácsadója, BÉT volt elnöke, és Temmel András, a BAMOSZ fõtitkára voltak.

A díjazottak


  • Az elsõ magyar befektetési alap kategóriában: CA Értékpapír Magyar Állami Értékpapírokba Befektetõ Alap nevében az alapkezelõ Pioneer Alapkezelõ Zrt.
  • A legkorábban indult, ma is mûködõ befektetési alap kategóriában: MKB Prémium Rövid Kötvény Befektetési Alap nevében az MKB Alapkezelõ Zrt.
  • A legnagyobb méretet elért befektetési alap kategóriában: OTP Optima Tõkegarantált Kötvény Alap nevében az OTP Alapkezelõ Zrt.
  • A legmagasabb 10 éves hozamot elért alap kategóriában: Concorde 2000 Befektetési Alap nevében a Concorde Alapkezelõ Zrt.
  • Az eddigi futamideje alatt a legmagasabb tõkenövekményt elért befektetési alap kategóriában: Budapest (I.) Állampapír Befektetési Alap nevében a Budapest Alapkezelõ Zrt.
  • Az elsõ 10 év legkiemelkedõbb személyiségeként díjat kapott Pohner Anikó, aki 1993-2003 között volt az OTP Alapkezelõ vezérigazgatója
  • A második 10 év legkiemelkedõbb személyiségeként díjat kapott: Szabó László, a Concorde Alapkezelõ elnöke
  • A befektetési piac legkreatívabb személyiségének díját: Miszori István, a K&H Értékpapír Befektetési Alapkezelõ Rt, volt vezérigazgatója kapta.
  • Életmûdíjat kapott továbbá a hazai alapkezelõi szektor érdekében végzett tevékenységért Fatér Gyula, a Budapest Alapkezelõ vezetõje