Már csak néhány hét és életbe lép a gender irányelv
2012.11.30
A Brit Biztosítók Szövetsége (ABI) szerint a biztosítási piac az után is versenyképes marad, hogy az EU új gender direktívája hatályba lép, melynek értelmében a nemet, mint kockázati tényezõt nem vehetik majd figyelembe a biztosítók a termékek árazásakor.

Az ABI csaknem egy évtizeden át lobbizott a változtatás ellen, ezalatt a biztosítók keményen dolgoztak azon, hogy átállítsák rendszereiket, még ha az a gyakorlatban elsõsoban azt is jelentette, hog évtizedes adatsorokat kellett kidobniuk.

A gépjármû biztosítás területe a legérdekesebb az új direktíva szempontjából, miután ott a nõk korábban elõnyt élveztek a férfiakhoz képest árazás szempontából, hiszen kevésbé kockázatos vezetõnek számítanak, mint az erõsebbik nem. Természetesen azonban számos egyéb biztosítási ágazatot érinteni fog az új szabályozás, beleértve az életbizotsításokat, a betegségbiztosításokat, a törlesztésbiztosítást, de még a nyugdíjcélú megtakarítási termékeket, így a járadékbiztosításokat is.

Korábban számos biztosítótársaság azt jósolta, hogy a gender direktíva ki fogja árazni a piacról a nõket, mivel esetükben a díjak emelkedésére kell számítani.

A szülõk díjemeléstõl tartanak

Az Aviva Egyesült Királyságban készített felmérésébõl kiderül, hogy a szülõk egyharmada kénytelen lecserélni gyermekei kocsiját egy olcsóbb modellre. Az EU Gender Direktívájának köszönhetõen a szülõk 32 százaléka állítja, hogy a jövõben képtelen lesz tovább fizetni gyermeke autójának biztosítási díját.

Az Aviva közvéleménykutatása szerint a szülõk egy harmada tervezi, hogy olcsóbb gépjármûre cseréli gyereke autóját, 44 százalék pedig bevallotta, hogy egyre több pénzzel kell támogatnia gyerekét ahhoz, hogy gépjármû-biztosítási díját finanszírozni tudja.

A megkérdezett szülõk legtöbbje szerint a jövõben vagy többet fizetnek gyerekük autójának biztosításáért, vagy megszüntetik azt.

Emellett abban is egyetértettek, hogy gyerekeik vezetési szokásai is változtatásokat igényelnek.

A szülõk 26 százaléka véli úgy, hogy gyereküknek ritkábban kellene volán mögé ülnie a gender direktíva hatályba kerülését követõen, 19 százalékuk szerint pedig a legjobb megoldás az lenne, ha gyermekük eladná autóját, és tömegközlekedésre váltana.