Ónos esõ, havazás: érdemes inkább tömegközlekedést válaszatni
2012.12.03
A Groupama Garancia Biztosító és a GfK Hungária kutatása során idén novemberben háromszáz ügyfelet kérdezett meg, hogy feltérképezze vezetési szokásaikat. A kutatásból kiderült, hogy a megkérdezettek csupán 37%-a cseréli le autóját tömegközlekedési eszközre rossz idõ, hó, vagy ónos esõ esetén. Vezetés közben pedig sokszor egyéb elfoglaltságot is keresnek maguknak a sofõrök, így például a válaszadók 21%-a használta már mobiltelefonját vezetés közben kihangosító nélkül.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) elõrejelzése szerint a télies idõjárás beköszöntével az ország még több pontján várható hó és havas esõ. Télen megváltoznak a vezetési körülmények, és még inkább rontja a látási viszonyokat a köd, a havazás, a sötét, vagy az ónos esõ.

„Kutatásunk eredményei képet adnak arról, hogy ügyfeleink mennyire vezetnek felelõsségteljesen és mennyire felkészültek váratlan helyzetekre az utakon.” – mondta Dr. Máhig Attila, a Groupama Garancia Biztosító nem-életbiztosítási ügyvezetõ igazgatója. A kutatásban résztvevõk 76%-át elmondása szerint nem riasztja vissza a sötét a vezetéstõl, 22%-uk pedig rendszeresen vezet éjszaka is. A válaszadók közül a legtöbben azok a férfiak állították, hogy a rossz látási viszonyok nem befolyásolják vezetésüket, akik mindennap a volán mögé ülnek és viszonylag új autóval rendelkeznek. Magabiztosságukat alátámasztja a rutin is, hiszen az éjszakai vezetõk közül a legtöbben a hét minden napján vezetnek. Rossz idõ esetén is jellemzõen a férfiak ülnek hamarabb autóba, míg a 60 évnél idõsebb, nyugdíjas nõkre különösen igaz, hogy biztonságosabbnak érzik hó vagy ónos esõ esetén, ha leteszik az autójukat és a tömegközlekedést választják.

Az egy kézzel történõ kormányzás sok esetben önmagában sem biztonságos, ne tetézzük telefonálással!

Bár már egyre több technikai lehetõség van arra, hogy a lehetõ legnagyobb biztonságban, vezetés közben is telefonálhassunk, a megkérdezettek 21%-ának bevallása szerint elõfordul, hogy vezetés közben kihangosító nélkül telefonál. A szabálytalan telefonálás nemcsak életveszélyes, hanem szabálysértésnek is minõsül, és a kiszabott bírság akár a százötvenezer forintot is elérheti. Azt, hogy vezetés során alkalmanként sms-ezik, vagy emailezik telefonjával, csupán a válaszadók 3%-ismerte el, azonban 1 %-uk úgy nyilatkozott, hogy rendszeresen elõfordul, hogy elektronikus kommunikációt folytat vezetés közben.

Nemcsak a sofõrök biztonsága miatt fontos a megfelelõ védelem

A Groupama Garancia Biztosító kutatási adatai alapján a megkérdezettek 48%-a szokott gyermeket szállítani az utastérben, 24%-uk pedig kifejezetten gyakran. A nõk és férfiak válaszait tekintve szinte nincs eltérés, hasonló számban utaznak gyermekkel. Ebbõl is érezhetõ, hogy egyre elterjedtebb az, hogy nemcsak az anyukák, hanem az apukák is autóval viszik csemetéiket az iskolába, edzésre vagy egyéb programokra. Korosztályt tekintve a legtöbb esetben a 17 és 39 év közöttiek utaznak gyermekkel az autójukban és jellemzõen az ország nyugati részén.