Össztûz a hitelminõsítõk ellen: szétdarabolná õket az EU
2011.07.11
A három nagy nemzetközi hitelminõsítõ szétdarabolására szólított fel az igazságügyi biztos Vivian Reding - közölte a német napilap Die Welt bizottsági forrásokra hivatkozva.

Rending szerint két lehetõség van: vagy a G20-as államok döntenek a három hitelminõsítõ szétdarabolásáról, azaz az Egyesült Államok kötelezné õket, hogy a három szervezetbõl hat intézmény alakuljon, vagy megjelenhetnek az európai és ázsiai vetélytársak.

A hitelminõsítõ piacot jelenleg három amerikai vállalat, a Moody\'s Investor Services, a Fitch Rating, illetve a Standard & Poor\'s uralja.

A Moody\'s az elmúlt héten agresszív lépésben egyszerre négy fokozattal, a befektetésre javasolt sáv alá rontotta Portugália adóskockázati besorolását. A döntést több európai politikus is élésen bírálta.

A biztos úgy fogalmazott: \"nem fogadható el, hogy egy három amerikai vállalatból álló kartell döntsön egész államok és állampolgáraik sorsáról\".

Csütörtökön, Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank elnöke is elégedetlenségének adott hangot: \"világos, hogy a hitelminõsítõk mûködésében felfedezhetõ némi prociklikusság\". Az is világos, hogy a kis, oligopol szerkezet nem az, ami kívánatos világpiaci szinten - tette hozzá.

Korábban, a Roland Berger tanácsadó cég arról tájékoztatott, hogy egy független európai hitelminõsítõ létrehozataláról kezdõdtek egyeztetések a hesseni tartományi kormány, a frankfurti értéktõzsde, valamint a frankfurti üzleti élet meghatározó szereplõinek bevonásával - írja az MTI-Eco.