Kötvénykibocsátással az európai szélviharok ellen
2013.10.16
350 millió eurónyi katasztrófa kötvényt bocsátott ki intézményi befektetõknek az Axa Global, amellyel a biztosító európai szélvihar kockázatokkal szemben igyekszik védeni magát. Ez minden idõk legnagyobb euróban denominált katasztrófa kötvény kibocsátása, amit a Calypso Capital II vitt végbe.

A kötvények által nyújtott több éves védelem Belgiumra, Dániára, Franciaországra – kivéve a tengerentúli területeket – Németországra, Írországra, Luxemburgra, Hollandiára, Norvégiára, Svédországra, Svájcra és az Egyesült Királyságra terjed ki.

Az Axa stratégiája, hogy a természeti katasztrófákkal szembeni fedezetet minél inkább diverzifikálja, amire a hagyományos viszontbiztosítás mellett az alternatív kockázatmegosztás, így a katasztrófa kötvények is alkalmasak – közölte az Axa Global vezérigazgató helyettese. A katasztrófa kötvények piacának fejlõdésének köszönhetõen ma már sokkal rugalmasabb eszközöket lehet kibocsátani, amely hatékonyabb védelmet nyújt a csoport számára – tette hozzá Philippe Derieux.

Az A kötvényosztályban 185 millió euró értékû papírt bocsátottak ki, melyek 2017 januárjában járnak le, B eszközosztályban 165 millió eurót, ezek lejárati ideje 2018 január. Mindkét kötvényosztály papírjai különbözõ kockázati szintekre nyújtanak védelmet.