Szabadulnak részvényeiktõl a biztosítók az új szabályok miatt
2012.12.03
A biztosítótársaságok mintegy 500 milliárd eurónyi részvénytõl fognak megszabadulni az új Szolvencia II irányelv eredményeként, a pénzt pedig inkább a kötvénypiacokra fogják pumpálni, melyet az elemzõk már így is „túlfûtöttnek” ítélnek.

A lépés csak fokozná a régóta tartó aggodalmat a részvények iránti hosszú távú keresletet illetõen, mivel a nyugdíjalapok már így is komoly vágást hajtottak végre részvényportfoliójukon, és várhatóan folytatni fogják a strukturális váltást a hitelpiacok felé, amely a vállalati kötvény-spreadeket még tovább tolná felfelé.

A biztosítótársaságok befektetési portfolióinak kiegyensúlyozása már 2009-ben elkezdõdött és várhatóan 2017-ig folytatódni fog – derül ki az Axa Investment Managers által kifejlesztett modellbõl, amely az alapok értékesítését vizsgálja.

Az Axa szerint az eddigi újraallokálásra 25%-ban a részvényárak válság elõtti szintekrõl történõ csökkenése ad magyarázatot, amely a vállalati kötvények spreadjeit mintegy 80 bázisponttal módosította. Ugyanakkor az Axa szerint ezek európai államkötvények hozamaira gyakorolt hatása marginális volt.

A Szolvencia II által elõírt tõkekövetelmények ugyanis különbözõ eszközosztályokra különbözõ szintû tõketartalékot írnak elõ, azok kockázatosságának megfelelõen. Ma már szakemberek széles köre úgy véli, hogy az új szabályok arra ösztönzik a biztosítókat, hogy csökkentsék részvénykitettségüket, ezáltal csökkentve a volatilitást és így az elõírt tõkekövetelmények szintjét is.

A vállalati kötvények tehát egyfajta defenzív eszközválasztásnak tekinthetõk, köszönhetõen historikusan alacsony volatilitásuknak, továbbá rövidebb lejárati szerkezetüknek, ami a vállalati kötvények hozamgörbéit meredekebbé teszi. Az államkötvények szintén elõnyt élveznek a részvényekkel szemben, de egyre gyakrabban használják a részvény-derivatívákat is kockázatkezelésre.

Az AXA Im elõrejelzései szerint a portfoliók kiegyensúlyozása csak a következõ öt évben fog igazán kibontakozni, mivel a Szolvencia II évi 2 százalékponttal is csökkentheti a részvényhozamokat és a vállalati kötvény-spreadeket is további 60 bázisponttal lenyomhatja. Ugyanakkor az európai államkötvények relatíve immunisak maradhatnak ezen hatásokkal szemben.

Az Axa IM modellje azt sugallja,hogy a Szolvencia II hatására a biztosítók csökkenteni fogják részvény-allokációjukat a jelenlegi 15%-ról 10%-ra, míg az államkötvények részaránya a tortán belül 32%-ról 34%-ra emelkedhet, a vállalati kötvényeké pedig 30%-ról, 33%-ra nõhet. A biztosítók jelenleg körülbelül mintegy 9 ezer milliárd befektetett eszközzel rendelkeznek Európa 20 ezer milliárd dollárt kitevõ intézményei befektetõi eszközeibõl.