Megújuló energia: biztosítás nélkül nehezen indul be a piac
2012.12.07
A Munich Re az elsõ biztosító, mely fedezetet nyújt offshore szélenergia-egységekben bekövetkezõ sorozatos veszteségekre, biztonságot nyújtva a befektetõknek ezáltal lehetõséget teremtve a megújuló energia számára, hogy megvesse a lábát a piacon.

Marcus Wassenberg, a REpower turbinagyártó pénzügyi igazgatója, Thomas Blunck, a Munich Re vezetõségi tagja és Thomas Haukje, a Nordwest Assekuranz vezetõ partnere nemrég írtak alá egy biztosítási szerzõdést egy északi tengeri szélenergia farmra. A feltételeknek megfelelõen a Munich Re fizet a meghibásodott turbinák illetve egyedi alkatrészek javításáért, illetve cseréjéért, amennyiben olyan sorozatos veszteségrõl van szó, amely több alkatrészt is érint, például sebességváltót, forgórészt, vagy tornyot. Fizeti továbbá azoknak a speciális eszközöknek a költségeit is, melyek az effajta javításokhoz szükségesek.

Az öt éves szerzõdés azoknak az egységeknek a felújítását is fedezi, ahol meghibásodott alkatrészeket észlelnek, még akkor is, ha konkrét veszteség vagy kár nem keletkezett miattuk. A Munich Re egyik speciális biztosítója fogja nyújtani a biztosítást, mely a Nordwest Assekuranz-zal karöltve került kialakításra.

„Az ilyen innovatív megoldásokkal, mint ez a sorozatos veszteségeket fedezõ biztosítás, támogatjuk a befektetõi biztonságot és segítjük az újfajta technológiákat, hogy a megújuló energiapiac egyre nagyobb teret kaphasson.” – közölte Blunck.

Wassenberg szerint az offshore szélerõmûvek sorozatos veszteségeire vonatkozó szerzõdés biztonságot nyújt ügyfeleinknek a nagyobb projektek finanszírozhatóságát illetõen.

„Ezzel a biztosítással ismét újat mutatunk a speciális kockázatok kezelésének terén, valamint a fõbb offshore szélerõmû-projektek területén is” - tette hozzá Haukje.