Komoly növekedés elé néz az ukrán biztosítás piac
2013.07.05
Várhatóan mintegy 40%-kal növekedni fog az ukrán biztosítási piacra érkezõ külföldi befeketések nagysága, amely 2015-re elérheti a 7 milliárd urkán hrivnyát, vagyis mintegy 195 milliárd forintot.

Ukrajna pénzügyi felügyeleti szerve, a Natskomfinuslug várakozásai szerint az egy fõre jutó biztosítási díjbevételek nagysága a következõ két évben 800 hrivnya fölé nõhet a mostani 500-ról, miközben a biztosítási és viszontbiztosítási szolgáltatások exportja 1 milliárd hrivnyára emelkedhet. Az értékesítésen belül a közvetítõk részesedése 1%-ról 5%-ra nõhet, Mindezek, valamint az elektronikus szerzõdéskötés és a direkt értékesítés bevezetése nyomán 5 ezer új munkahely születhet a piacon, ahol idén január 1-jén 49 ezer ember dolgozott.

A hatóság szeirnt az ukrán biztosítók vagyona a következõ két évben 80 milliárd hrivnyára nõhet, a 2013. január elsejei 56,1 milliárdról.

A nettó díjbevételek GDP-n belüli aránya ez idõ alatt 1,4%-ról, 2%-ra emelkedhet.

Mindezen túlmenõen biztosítási penetráció esetében is emelkedést prognosztizál a Natskomfinuslug: kgfb esetében 88%-ról 96%-ra, casco esetében 4%-ról 10%-ra, önkéntes egészségügyi biztosításoknál 3%-ról, 7%-ra, életbiztosításoknál 1%-ról, 3%-ra, utasbiztosításoknál 9%-ról, 15%-ra, vagyonbiztosítások esetében pedig 2%-ról 5%-ra nõhet a lefedettség.

A felügyelet véleménye szerint jobb törvényekre és folyamatos tõkebeáramlásra lenne szükség ahhoz, hogy az ország biztosítási piaca fejlõdni tudjon.

Idén tavasszal az ukrán biztosítási szövetség (UIF) fõigazgatója, Andriy Peretiazhko azt mondta, hogy nem számít külföldi befeketõk ukrán biztosítási piacra történõ belépésére, mivel azok nem látnak növekedési potenciált benne. Sõt, még az ukrán és orosz befeketõk sem tekintik befektetési célpontnak a piacot, olyannyira, hogy meglévõ részesedéseiktõl is megválnának. Ez pedig komoly kockázatot jelent a piacra nézve.

Peretiazhko szerint a gazdaságot érõ károkból Ukrajnában a biztosítók mindössze 1%-nyit kompenzálnak, szemben mondjuk a lengyelországi 15-20%-kal.

Az igazgató szerint idén a biztosítási rendszerek optimalizálása történik, ami már az elsõ negyedévben éreztette hatását. Az elmúlt év negatív tendenciáit a biztosítási piac mûködésérõl szóló törvény módosításainak bevezetésével magyarázta Peretiazhko. A helyzet megváltoztatásához szerinte a biztosítók eszközei minõségének javítására, valamint fizetési kapacitásuk növelésére van szükség.