Eiopa: be kellene tiltani bizonyos nyugdíjtermékeket!
2012.12.12
Szélesebb hatáskörrel kellene rendelkeznie az európai nyugdíj- és biztosítási szabályozó hatóságnak, hogy betilthasson, illetve korlátozással élhessen bizonyos nyugdíjtermékek esetében – közölte az Európai Biztosítás-és Foglalkoztatóinyugdíj-felügyeleti Hatóság (EIOPA) elnöke.

Egy Frankfurtban tartott fogyasztói stratégai napon, az EIOPA elnöke, Gabriel Bernardino úgy fogalmazott, hogy a felügyeleti szervnek átmeneti tilalmak és korlátok bevezetéséhez szükséges hatáskörrel kellene rendelkeznie.

Azt mondta: „Jelenleg nincsenek ágazati jogszabályok a biztosítások és foglalkoztató nyugdíjak területén, amelyek lehetõvé tennék, hogy az EIOPA így járjon el. Meggyõzõdésünk, hogy bizonyos pénzügyi tevékenységek ideiglenes betiltását, illetve korlátozását lehetõvé tevõ hatáskörökkel az EIOPA hatékonyabban védhetné meg a biztosítási és nyugdíjtermékekkel rendelkezõ ügyfeleket.”

Beszédében utalt arra is, hogy szükség lenne egy uniós szintû, az egyéni nyugdíj-elõtakarékossági termékeket felügyelõ keretrendszerre is. Bernardino szerint a biztosítási közvetítésrõl szóló irányelv felülvizsgálatának következõ lépésében a biztosításközvetítõk és szolgáltatók összeférhetetlenségének feltárására is külön figyelmet kell fordítani.

A nyugdíjtermékek iránti fogyasztói bizalom megteremtéséhez elengedhetetlen tájékoztatásuk, illetve védelmük javítása, közölte Bernardino, hozzátéve, hogy az EIOPA ki fogja dolgozni azokat az alapvetõ jellemzõket, amelyekkel egy EU-s nyugdíj-megtakarítási terméknek feltétlenül rendelkeznie kell.

Ezek a termékek egyéni, illetve kollektív befizetéssel meghatározott (defined contribution, DC) nyugdíjalapok finanszírozását is szolgálhatnák, és világosan el kell különülniük az egyéb típusú befektetési termékektõl, céljuk hosszú távú jellege miatt. Bernardino szerint egyszerû és átlátható terméket kell kidolgozni, ami lehetõvé teszi az alacsony költségstruktúrát, továbbá megfelelõ kockázatkezelési eszközöket használ.

Egy ilyen európai nyugdíjtermék különösen elõnyös lehetne az Európán belül lakhelyet változtató egyének számára, azonban a tagállamoknak saját nyugdíjrendszerüket is egyszerûsíteniük kellene.