Mi vár a német biztosítókra a parlamenti választások után?
2012.12.14
A német nem-életbiztosítási ágazat kilátásait továbbra is negatívnak ítélte meg a Moody’s hitelminõsítõ intézet.

A Moody’s nemrég kiadott jelentésében azt állítja, hogy a makrogazdasági ellenszél továbbra is negatívan érinti a német vagyon- és balesetbiztosítási ágazatot, míg az életbiztosítási ágazat megoldatlan strukturális problémáktól hemzseg. Míg a német gazdaság továbbra is ellenáll a válságnak, a hitelminõsítõ szerint a GDP növekedés mégis visszafogott marad.

Forrás: GDV

A több éve tartó intenzív versenyt követõen a nem-életbiztosítási díjak egyes vonalakon – 2011 óta például a gépjármû-biztosítások esetében - emelkedni kezdtek, ez a növekedés azonban mérsékeltnek mondható a biztosítók eredményromlásához képest.

Politikai mellé pénzügyi nyomás

A német biztosítókat közvetve ugyan, de kedvezõtlenül érinti a gazdasági és a szuverén adósságválság is, mivel viszonylag magas kitettséggel rendelkeznek német és más európai bankokkal szemben – véli a Moody’s. Emellett a jelenlegi alacsony kamatszint a német biztosítók befektetési hozamati is negatívan befolyásolja.

A német nem-életbiztosítók jövedelmezõségét szintén nyomás alatt tartották a 2012-es természeti katasztrófa események az országban, beleértve az év eleji fagyos idõszakot, valamint a nyári viharokat és jégesõket.

A 2013 szeptemberi parlamenti választások ezen túlmenõen több, biztosítással összefüggõ reform elfogadását is magával hozhatják – olvasható a jelentésben. Ezek közé tartozik a biztosításközvetítõk díjazásának változása is, így a jelenlegi nagyrészt jutalékalapú modellt egy díj alapú modell válthatja fel.