PwC: óriási munka vár a biztosítókra!
2011.11.17
A PwC figyelmezteti a biztosítókat a Szolvencia II által elõírt jelentéstételi követelményeknek való megfeleléshez szükséges munka mennyiségérõl.

A PricewaterhouseCoopers (PwC) szerint számos biztosítónál háttérbe szorult a Szolvencia II harmadik pillérére, nevezetesen a jelentéstételi, beszámolási kötelezettségekre való felkészülés, mivel meglehetõsen nagy a bizonytalanság ezen pillér követelményei körül.

Az Európai Biztosítás- és Foglalkoztatóinyugdíj-hatóság (EIOPA) közelmúltban kiadott javaslata szerencsére felgyorsíthatja a vállalatok implementációját, mivel meghatározza a jelentések tartalmi és formai követelményeit, mind a felügyeletek, mind az összes többi érdekelt fél számára.

Összességében a jelentéseknek sokkal részletesebbnek és kimerítõbbnek kell lenniük, mint amit a jelenlegi követelmények elõírnak. A PcW várakozásai szerint a javasolt szabályok jelenlegi formájukban kerülnek elfogadásra, vagyis a biztosítóknak rá kell ébredniük a széleskörû jelentéstételi kötelezettséggel járó feladatok komolyságára. A PwC figyelmeztetett, hogy a biztosítóknak tisztában kell lenniük azzal, hogy a javasolt jelentéstételi követelmények bármikor kiegészülhetnek újabbakkal a pénzügyi stabilitás érdekében, vagy akár ország specifikus jelentésekkel.

A múlt héten, Dublinban megrendezett, „Felkészülés a Szolvencia II-re” címet viselõ konferencián a PwC írországi biztosítási partnere, Garvan O\'Neill elmondta: „A legnagyobb kihívás a biztosítók számára az lesz, hogy a korábban megszokottnál gyakrabban kell majd jelentést tenniük a felügyeletek felé, és egyes területeken olyan adatszolgáltatási kötelezettségek is fellépnek, amelyekre korábban nem volt szükség.”

Hozzátette: „a pénzügyi területeknek újra kell gondolniuk mûködési modelljeiket annak érdekében, hogy felgyorsítsák a jelentéstételi folyamatot, valamint fokozniuk kell az integrációt a biztosításmatematikai, kockázatkezelési és egyéb szervezeti egységekkel.”