Nem tesz jót a politikai huzavona a biztosítóknak
2012.12.14
A biztosítótársaságok és nyugdíjalapok pénzügyi kockázatai továbbra is magasak, éppen ezért jobb szabályokra van szükség felügyeleti ellenõrzésükre – közölte az Európai Unió biztosítási felügyeleti szerve.

Az alacsony kamatlábak, a gyenge gazdaság és a pénzügyi problémák okolhatók elsõsorban az ágazat meglehetõsen negatívnak nevezhetõ középtávú kilátásaiért – tette hozzá a szervezet.

A pénzügyi piacok minden pozitív fejleménye és az összehangolt szakpolitikai intézkedések ellenére a pénzügyi stabilitást fenyegetõ kockázatok továbbra is igen magasak – közölte pénteki nyilatkozatában Gabriel Bernardino, az Európai Biztosítás-és Foglalkoztatóinyugdíj-felügyeleti Hatóság (EIOPA) elnöke.

A biztosítók nyeresége és szabályozói tõkemegfelelési mutatóik megfelelõnek tûnnek ugyan, ezek ellenõrzésére jelenleg a felügyeletek olyan rendszert használnak, amely nem teszi lehetõvé számukra, hogy teljes körûen értékeljék a piaci és hitelkockázatokat.

Bernardino azt javasolja az EU szakpolitikusainak és az Európai Bizottságnak, hogy határozzanak meg egy világos menetrendet az új, továbbfejlesztett kockázati tõke-szabályok, a Szolvencia II bevezetéséhez.

A politikai huzavona már így is jelentõsen késletette a szabályok véglegesítését, amirõl Bernardino már korábban kijelentette, hogy az irányelv életbelépése csak 2016-ban, három évvel az eredetileg kitûzõtt céldátum után reális.

Az EIOPA rendszeresen megjelenõ pénzügyi stabilitási jelentésében legutóbb azt írta, hogy a foglalkoztatói nyugdíjalapok finanszírozási pozíciójában különösen „aggasztó csökkenés” tapasztalható, különösen ami a nagyobb brit és holland járadékkal meghatározott (Defined Benefit) alapokat illeti.