Vadászveszély: a piros szalag önmagában nem elég!
2012.12.17
A tél nemcsak a havazás és a hideg idõ, hanem a vadászati fõidény idõszaka is. A vadászati hatóságok szigorú szabályozásokkal igyekeznek a legnagyobb biztonságot megteremteni, többek között a vadászatok vezetõinek alaposabb balesetvédelmi oktatásokat tartanak, kötelezõvé tették a hajtóknak a sárga mellények viselését, illetve a láthatóság növelésének érdekében a vadászoknak piros szalagot kell viselniük kalapjukon, azonban még így is gyakran történnek balesetek.

A vadászat korunk egyik legmegosztóbb tevékenysége. Azt azonban senki nem kérdõjelezi meg, hogy az emberiség történelmének bizonyos szakaszaiban a vadászat a létfenntartás igen fontos eszköze volt, ami mostanra népszerû szabadidõs tevékenységgé alakult át. A Groupama Garancia Biztosító már közel 10 éve a magyar vadászok hivatalos biztosítója, amely azt jelenti, hogy az Országos Magyar Vadászkamara által az aktuális vadászidényre kiadott érvényes Állami Vadászjeggyel rendelkezõk számára nyújt felelõsségbiztosítási fedezetet.

A vadászati idény jellemzõen a szaporodási ciklust követi, de vadfajonként különbözõ idényekrõl beszélhetünk. A rutinos vadászok szerint felejthetetlen élményt nyújtanak a télen, hóban megrendezett hajtások. A decemberi-januári szezon egyik legnépszerûbb állata a vaddisznó, amit nemcsak egyedül, hanem társas formában is szívesen hajtanak.

A vadászat igen veszélyes elfoglaltság, hiszen az elindított lövedék nem visszahívható, éppen ezért egy elvétett lövés akár egy másik vadász, vagy egy arra járó kiránduló életébe is kerülhet. A vadászat legfontosabb szabálya, hogy csak egyértelmûen beazonosított vadra szabad lõni úgy, hogy a lövés sem embert, sem haszonállatot, sem vagyontárgyat nem veszélyeztet. Azonban gyakran elõfordulnak sajnálatos balesetek.

A Groupama Garancia Biztosító vadász felelõsség- és balesetbiztosítása megfelelõ védelmet nyújt a fegyveres vadászat során, Magyarország területén okozott olyan károkra, amelyekért az okozónak kártérítési kötelezettsége van, illetve a vadászat során bekövetkezett múlékony sérülésekre, rokkantságra, illetve baleseti halál esetére. A biztosítás 2013-tól már 1000 Ft/év alapdíjjal, valamint évi 2000 forintos emelt díjjal is megköthetõ, az utóbbi baleseti halál esetén, akár 1 200 000 forintos szolgáltatást nyújt.

„A Groupama Garancia Biztosító vadászok számára nyújtott felelõsségbiztosításának szolgáltatási kötelezettsége az alapbiztosítási díjjal megkötött biztosítás esetén biztosítottként 12 millió Ft, emelt díj esetén pedig 18 millió Ft. Hisszük, hogy termékünkkel a megfelelõ elõkészületek elvégzése és a vonatkozó szabályok betartása mellett lebonyolított vadászatok során bekövetkezett balesetek esetére is megfelelõ biztonságot teremtünk a vadászat kedvelõi számára.” - mondta el Dr. Máhig Attila a Groupama Garancia Biztosító nem-életbiztosítási ügyvezetõ igazgatója.

További hasznos tanácsok erdei kiránduláshoz vadászidény esetére

Vadászati idényben ne menjünk egyedül kirándulni! A téli erdõjárás közben kerüljük a terepszínû öltözéket, helyette próbáljunk meg élénk (piros, sárga, kék) ruhákat felvenni. Hasznos lehet, ha a túrafelszerelés mellett viszünk magunkkal zseblámpát, kötszert, és mobiltelefont is, hiszen egy esetleges baleset elszenvedésekor az elsõsegély és a gyors segítséghívás életet menthet.