Életbiztosítás: december 21-én véget ér egy korszak
2012.12.20
A „Gender-irányelvként” emlegetett Európai Uniós rendelkezés értelmében szombattól, 2012. december 21-étõl Magyarországon is csak azonos díjon köthetnek biztosítást a nõk és a férfiak.

A hazai piacon mindez elsõsorban az élet- és személybiztosításokat érinti, ahol korábban a nõk – elõnyös statisztikai mutatóik alapján – kedvezõbb díjakon köthettek szerzõdést, mint a férfiak.

Fontos tudni, hogy a szabályozás csupán a jövõben megkötendõ biztosításokra vonatkozik, a már meglévõ szerzõdésekre nem. A jelenlegi szerzõdések feltételei változatlanok maradnak a szerzõdés lejáratáig, illetve mindaddig, amíg azok alapvetõ paramétereit - díj, összeg stb. - nem módosítják.

Az elmúlt hónapok során valamennyi biztosító felkészült a változásra: többségük már korábban, fokozatosan vezette be az új elõírásoknak megfelelõ biztosítási termékeket, miközben a rendszereiket is folyamatosan adaptálták, így az ügyfelek lényegi változást a határidõ kapcsán nem fognak tapasztalni.

Az egyenlõ bánásmód elvének teljes körû érvényesítése a nõk számára eredményez kedvezõtlenebb díjakat az élet- és személybiztosítások esetében. Ennek várható hatása azonban a termék típusától függõen igen eltérõ lehet. Az alacsony kockázati díjrésszel rendelkezõ unit-linked életbiztosításoknál például az uniszex árazás értelemszerûen jóval kevésbé befolyásolja a díjak alakulását, mint a kockázati életbiztosítások esetében.