Meglepõ eredmény: a német cégek a legkevésbé felkészültek egy esetleges számítógépes támadásra
2013.01.02
Az európai vállalatok 99%-a számolt be pénzügyi veszteségrõl az elmúlt öt évben, méghozzá IT/cyber incidensekhez kapcsolódóan – állapította meg az Ace biztosító legutóbbi jelentésében, amibõl az is kiderül, hogy a német és francia cégek tûnnek a legkevésbé felkészültnek egy informatikai, vagy cyber incidensre.

Az Ace több mint 600 kockázatkezelõt, pénzügyi vezetõt kérdezett meg Európa-szerte az elmúlt hónapokban, amibõl kiderült, hogy az informatikai és internetes kockázatok jelentik a legfontosabb kockázatokat a vállalkozások számára, míg a terrorizmus és a politikai zavargások csak a második legnagyobb fenyegetést jelentõ tényezõk.

A felmérés eredményei azt mutatják, hogy a vállalkozások, különösen a nagyvállalatok kezdenek ráébredni az IT hibák jelentett kockázatok súlyosságára. Ugyanakkor az eredmények azt is megmutatták, hogy bõven akadnak még hiányosságok. A nagyobb vállalatok ugyan kezdik felismerni a cyber-támadások potenciális kockázatait, a kis- és közepes vállalatok azonban még távol állnak ettõl.

A Franciaországban és Németországban tevékenykedõ cégek körében a legalacsonyabb a kockázatkezelési eljárásokkal rendelkezõk, így egy esetleges IT-hibát, vagy számítógépes támadást kezelni tudók aránya. A társaságok mintegy 60%-a egyáltalán nem rendelkezik eljárási renddel ezzel kapcsolatban, ami jóval magasabb arány, mint a pán-európai 49%-os átlag.