Valóban lesz 13. havi nyugdíj?
2013.01.10
Valóban kapnak plusz juttatást a nyugdíjasok, azonban a kormány állítólag nem rendszeres, hanem csak egyszeri, ez év végi kifizetést tervez.

A Magyar Nemzet kormányközeli értesülései szerint “a kormány a nyugdíjak reálértékének megõrzésére tett ígéretet, s ezt meg is tartotta, de az is elképzelhetõ, hogy ennél többre is futja majd”. Rendszeres 13. havi nyugdíj azonban nem lesz, csak „egyszeri kompenzáció”.

Az Index szerdai cikke szerint a plusz nyugdíjak kifizetésével kapcsolatos tervezet elõkészítésére, a szükséges háttérszámítások elkészítésére a Magyar Államkincstárat már fel is kérte a kormány. A választási kampányra tervezett extrajuttatás nem pénzben, hanem a mostani állami cafeteria-elemek valamelyikében, például Szép-kártyán vagy Erzsébet utalványon kapnák meg a nyugdíjasok.

Az államkincstár az Indexnek azt mondta, hogy nem kapott ilyen felkérést az NGM pedig azt a választ adta, hogy a 2013-as költségvetésben ilyen tétel nem szerepel. Ugyanakkor Barcza György, a kormányhoz közelállónak mondott Századvég Gazdaságkutató vezetõ elemzõje azt mondta: a költségvetésben van mozgástér a 13. havi nyugdíj kifizetésére.