Egyre kevesebb lesz a nyugdíj
2016.04.15
A most negyvenes éveiben járó szendvicsgeneráció 15-20 év múlva szorult helyzetbe kerülhet, hiszen amellett, hogy a gyermekeit támogatja majd, valószínûleg részben a szüleirõl is gondoskodnia kell - írja az Origo.hu.

A nyugdíjcélú megtakarításoknál viszont szerencsére viszonylag aktív csoportnak számítanak a negyvenesek, de ez még nem lesz elég. A mai negyveneseknek hosszabb aktív életre kell berendezkedniük és átfogó tervvel kell rendelkezniük pénzügyi jövõjüket illetõen az õ nyugdíjba vonulásukkal borul meg ugyanis leginkább a felosztó-kirovó nyugdíjrendszer egyensúlya.

Idõsödõ nemzet, kevés fiatallal

Míg a KSH adatai szerint ma 1,8 millió lakos tartozik a 65 év feletti korosztályba – ez a teljes lakosság 18,2 százalékát jelenti –, addig 20 év alatt ez a szám majdnem 20 százalékkal, 2,1 millióra emelkedhet.

Ezzel párhuzamosan a pályakezdõ korosztály súlya fokozatosan csökken. Míg ma 1,26 millió fiatal tartozik a 16–26 év közötti sávba, addig 2036-ra már alig több mint egymillió.

Azaz egyre kevesebb aktív embernek kell kitermelnie a Ratkó-unokák generációjával óriásira duzzadó nyugdíjasok jövedelmét, ami az állami nyugdíjak csökkenéséhez vezethet.

Ma az átlagos induló nyugdíjak az átlagkeresetek 83,3 százalékát teszik ki, 2050-re azonban ez az úgynevezett helyettesítési ráta 65,5 százalékra csökken. 

Azaz a ma átlagosnak feltételezett induló nyugdíj, amely 132 ezer forint, 102 ezerre csökken a század közepére, az infláció hatásával nem számolva – írja az NN Biztosító az elemzésében.

Szendvicsgeneráció lett a 40-es

Mindez azt jelenti, hogy a mai negyvenes korosztály jóval kevesebb várható bevételbõl gazdálkodhat. 

Sokuk pedig két generációt is támogat majd mindeközben. 

Egyrészt a gyermekeiket, hiszen a késõi gyerekvállalás és a tanulással eltöltött évek meghosszabbodása miatt az õ életkezdésük húzódik el, így a friss nyugdíjasok a kora harmincas fiatalok számára lesznek segítõtársak.

Eközben pedig a várható élettartam is folyamatosan nõ, így a hatvanas éveiket taposó nyugdíjasoknak várhatóan egyre nagyobb arányban kell majd idõs szüleikrõl is gondoskodniuk: az Eurostat statisztikái szerint Magyarországon a mai helyzethez képest a nyolcvanévesnél idõsebbek lakosságon belüli részaránya 2040-re megduplázódik, elérve a 8 százalékot.