A független biztosításközvetítõknek kedvez a válság
2011.07.12
A biztosítási piac stabilizálódni látszik, sõt van olyan területet is amely egyenesen pezseg: méghozzá a biztosítási termékek független bankokon keresztüli értékesítése.

Miután a biztosítók nagy része visszafogta a házon belüli értékesítési mûveleteket, a független biztosításközvetítõk fokozni tudták tevékenységüket, vagyis képesek voltak hasznot húzni a pénzügyi válság és recesszió miatt visszafogott biztosítói tevékenységbõl – közölte Ken Kehrer, Kehrer-LIMRA piackutató cég igazgatója.

A független forgalmazók általában több biztosító társaságot képviselnek, segítve õket többek között a bankokon keresztüli termékforgalmazásban, továbbá marketing-és nagykereskedelmi támogatást nyújtanak. A biztosítók számára a közvetítõk használata elõnyökkel és hátrányokkal is jár: egyrészt a házon belüli értékesítés kiszervezésével megszûnik a közvetlen kapcsolat, valamint a termék exkluzivitása, ugyanakkor a harmadik fél bevonásával jelentõs költségeket képesek megtakarítani.

A biztosítók saját, belsõ értékesítõi jellemzõen kiemelkedõ fizetéssel rendelkeznek, de az utazásaik finanszírozása is jelentõs költségekkel jár, ezzel szemben egy független harmadik fél alkalmazása jelentõs megtakarítást eredményezhet, fõleg, hogy fizetésük általában teljesítményhez kötött, vagyis csak változó költséget jelentenek a cég számára.

Az amerikai piacon számos új közvetítõcég jelent meg, melyek erõs termékfókusszal rendelkeznek. Számos cég állt rá az indexált életjáradékok értékesítésére, melyek hozama egy meghatározott részvény-alapú index teljesítményéhez kötött. Ezen termékek bankokon keresztüli értékesítése több szempontból is elõnyös: egyrészt a fix járadéktípusú biztosítások értékesítése az alacsony kamatkörnyezet miatt csökken, másrészt a biztosítók igyekeznek csökkenteni disztribúciós költségeiken.

A piacon megjelenõ, egy-egy termékre specializálódott közvetítõkön kívül a régiek is hasznot tudnak húzni a biztosítási piacon megfigyelhetõ értékesítési csatornák átrendezõdésébõl.