Újfajta hozzáállást vár el a piac az alapkezelõktõl
2013.01.10
Új üzleti kihívások elé állítja a hazai tõkepiac szereplõit a befektetõi képesség és hajlandóság csökkenése, valamint a piac szerkezeti változása. A piac átalakulása arra ösztönözte a Központi Elszámolóház és Értéktárat (KELER), hogy a tõkepiac szereplõinek támogatásával fejlesztésekbebe kezdjen.

Az elhúzódó gazdasági válság hatásai érzékenyen érintik a hazai befektetési alapok piacát, amely a magánnyugdíjpénztári vagyon átrendezõdésével elvesztette intézményi befektetõinek jelentõs hányadát. A magas kamatkörnyezet és az esetlegesen elszenvedett korábbi veszteségek pedig mindeddig távol tartották a magánbefektetõk egy részét ettõl a befektetési formától. Az elmúlt évben jelentõsen mérséklõdõ betéti kamatok és a kevésbé kockázatos befektetések iránti igény növekedése azonban ismét vonzóvá teheti a lassan gyarapodó lakossági megtakarítások számára a befektetési alapokat. A piac átalakulása arra ösztönözte a Központi Elszámolóház és Értéktárat (KELER), hogy a tõkepiac szereplõinek támogatásával olyan fejlesztésbe kezdjen, amely egyszerûen elérhetõvé, hatékonyabbá, és gazdaságosabbá teszi ezt a befektetési formát.

A befektetési alapokban kezelt vagyon november végén ugyan több mint 200 milliárd forinttal meghaladta a májusban mért 3100 milliárd forintos mélypontot, az összvagyon azonban egyelõre jócskán elmarad a két évvel korábbi 4000 milliárd forintos csúcstól. Megfigyelhetõ a befektetési jegyek tulajdonosi szerkezetének átrendezõdése is. Amíg a nyugdíjpénztári vagyonátadás következtében csökkent az intézményi befektetõk aránya, a 2012 elején tetõzõ és a befektetési alapokat mintegy 100 milliárd forinttal apasztó végtörlesztés ellenére is nõni tudott a lakossági kézben lévõ állomány. A Magyar Nemzeti Bank tavalyi adatai alapján a befektetési jegyek piaci értéken számolt állományának csaknem kétharmada, azaz 64 százaléka volt a háztartásoknál, s csupán mintegy 14 százaléka összpontosult a pénzügyi intézményeknél.

„A gazdaság és a befektetõk preferenciáinak átrendezõdése, valamint az intézményi befektetõkrõl mind inkább a lakosságra áttevõdõ fókusz újfajta hozzáállást követel meg az alapkezelõktõl, a forgalmazóktól és a letétkezelõktõl. A növekvõ számú ügyletek és a szaporodó forgalmazási csatornák miatt kiemelten fontossá válnak a hatékonysági szempontok, amelyek a szabványosításra és az elszámolások automatizálására épülnek” – hangsúlyozta Csiszér Péter, a KELER stratégiai és ügyfélkapcsolati Igazgatója. A megváltozott feltételeknek való megfelelést segíti a KELER által kidolgozott új elszámolási és tranzakció-irányítási rendszer, amely megoldásaival illeszkedik a befektetési alapok forgalmazásának automatizálását célzó európai törekvésekbe. A szolgáltatást a befektetési alap piac szereplõivel együttmûködve az idei év elsõ negyedévétõl kezdve, a funkciókat folyamatosan bõvítve vezeti be a KELER.

Míg az alapokat közvetlenül érintõ alapkezelési és letétkezelési díjak csökkentek az elmúlt években, az alapok forgalmazásával kapcsolatos közvetlen költségek, a sok esetben egyedi és speciális, fõként kétoldalú megállapodásokon nyugvó megoldások továbbra is jelentõs terheket rónak a piaci szereplõkre. A megcsappant állományok, valamint a befektetõi kör átalakulásával megváltozott alacsonyabb értékû, de nagyobb számú befektetetési jegy tranzakció elõtérbe helyezi az alapokra terhelt költségek racionalizálását, a piaci szereplõk hatékonyabb és ezáltal költségkímélõbb együttmûködését.

„Néhány év alatt elérhetõ, hogy az új rendszer külföldi befektetõket és forgalmazókat is bevonzzon a magyar piacra, új üzleti lehetõségeket teremethet a hazai alapkezelõk számára, és a forgalmazók is egyre szélesedõ befektetési lehetõségeket kínálhatnak ügyfeleik számára” – fejtette ki a KELER igazgatója.

A jelenleg szerteágazó eljárásokat és folyamatokat felvonultató forgalmazási gyakorlat az új rendszer segítségével megfelelõ sztenderdeken alapuló, egységes gyakorlattá válhat. Az automatizmus révén lerövidülhetnek a befektetési jegyek adásvételével kapcsolatos teljesítési idõk, közös szabványok és átlátható folyamatok alakulhatnak ki a magyar befektetési alap piac egészére. A rendszer segíteni fogja az alapkezelõket, hogy hatékonyan használják fel a befektetett pénzeszközöket és visszaváltás esetén a befektetõk hamar a pénzükhöz jussanak. A gyors, hatékony és biztonságos feldolgozás révén még több befektetõhöz juthatnak el az alapok által kínált befektetési lehetõségek.