Cégfoglalás: kié lesz a Dimenzió?
2013.01.11
A Dimenzió Kölcsönös Biztosító és Önsegélyezõ Egyesület vezetésében kõkemény harc dúl az állítólag kívülrõl mozgatottak, és a függetlenek között, sokan úgy érzik, el akarják foglalni a 45 milliárd forintos vagyonnal bíró biztosítót. A PSZÁF is gyanúsnak tartja a biztosító körüli kavarásokat - írja az Index.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) szoros ellenõrzés alá vette december 14-tõl az Dimenziót, miután a biztosító egyes tisztségviselõitõl olyan információkhoz jutott, \"amelyek egyértelmûen a vállalatirányítás zavaraira (...), illetve a biztosító belsõ irányításának jelentõs külsõ befolyásolásra utalnak\".

A biztosító az alapításakor a Matáv (mára már Magyar Telekom) egyfajta juttatása volt a cég dolgozóinak. A cég fizette alkalmazottai után a biztosítási díjakat, irodákkal, üdülõkkel, óvodával és még vitorláshajókkal is segítette az indulást. Mostanra a Dimenziónak már nincs szervezetileg köze a Telekomhoz, de a tagok jó része kötõdik valahogy a céghez.

PSZÁF határozata által említett \"jelentõs külsõ befolyásolás\" a Dimenziónál utóbbi idõben megfordult tisztségviselõk szerint a Telekom korábbi vezérigazgató-helyettesére, Pásztory Tamásra utal, aki jelöltette magát elnökségi tagnak a január közepi tisztújításra.

2012 õszén állítólag elérte, hogy az elnökség létszámát 5 fõre csökkentsék. Ezután decemberben lemondott a teljes elnökség, valamint a felügyelõbizottság elnöke. Az új vezetés megválasztása január 17-én várható.

Az öt új elnökségi helyért nemcsak Pásztory Tamás indul, hanem többen az eddig hozzá lojális elnökségi tagok közül, míg a vele szemben állók közül már senki sem indul. Pásztory Tamás egyébként korábban, 2010 szeptemberétõl 2011 júniusáig a Kopint-Datorg vezérigazgatója, és így többek között a kormányzati gerinchálózat, az ügyfélkapu és a magyarország.hu oldal irányításának felelõse volt; azért kellett távoznia, mert a Fideszben nem bíztak benne eléggé, mivel az elõzõ kormány informatikai beruházásaiban is részt vett. A Dimenzió mostani közgyûlésén a vele együtt akkor távozó stratégiai helyettese is jelölt lehet a biztosító vezetésére, ami tovább növelheti Pásztory befolyását.