Ernst&Young: ez vár a biztosítókra a következõ két évben
2013.01.14
Az eurózóna biztosítóinak nyeresége idén végre talán lassú emelkedésbe kezd, de még így is kevesebb mint fele lesz a 2007-es csúcsnak – derül ki az Ernst&Young legfrissebb prognózisából.

A tanácsadó cég legújabb, az eurózóna pénzügyi szolgáltatásaira vonatkozó elemzése szerint a gyenge befektetési hozamok és az euróövezeti recesszió üzleti növekedésre gyakorolt negatív hatása miatt a biztosítók nyeresége mintegy 5%-kal csökkent az elmúlt évben, a 2011-es 7%-os csökkenést követõen.

Az Ernst&Young Európa, Közel-Kelet, India és Afrika pénzügyi szolgáltatásaiért felelõs vezetõje szerint a biztosítók rövid távon nem igazán számolhatnak befektetési hozamokkal. A kamatlábak ugyanis várhatóan legalább 2017-ig 0,75% körül maradnak, az euróövezetre pedig „elveszett évtized” vár növekedés tekintetében. A legtöbb biztosítónak ezért nem marad más választása, mint a konszolidáció – tette hozzá Andy Baldwin.

Az életbiztosítókat különösen súlyosan érintette a válság, ráadásul a munkaképes korú népesség csökkenése és az egyéni jövedelmek idén várható csekély 1,5%-os emelkedése alapján az E&Y arra számít, hogy az életbiztosítók díjbevételei idén mindössze 0,5%-kal emelkednek majd, a 2011-2012-es évek összesített 8%-os csökkenése után.
{{BANNER}}
Ami az egyes országokat illeti, az olasz életbiztosítási piacot sújtotta leginkább a gazdasági válság, ahol az elmúlt két évben összesen mintegy 25%-kal csökkentek a díjbevételek. Mivel az olasz háztartások reáljövedelme várhatóan idén is tovább errodálódik, további 4%-os csökkenésre lehet számítani az életbiztosítók díjbevételeiben.

A tanácsadó cég azt is elõrevetíti, hogy az euróövezet gazdasága a második egymást követõ évben, 2013-ban is csökkenni fog. Ennek eredményeként a nem-életbiztosítók díjbevétele idén mindössze 1,8%-kal, 2014-ben pedig 1,9%-kal emelkedik majd. A historikus adatok alapján számított 6,2%-os átlagnövekedéssel összevetve ez egy olyan környezetet jelent, ahol a biztosítók csak igen nehezen lesznek képesek díjemeléseket keresztül vinni – véli az Ernst&Young.

A gépjármû-biztosítási vonalak különösen nehéz év elé néznek, mivel a folyamatosan csökkenõ fogyasztás alapján idén 5%-os csökkenést prognosztizálnak az új autó eladásokban.

Valamivel pozitívabb képet fest a jelentés a biztosítók kezelt vagyona tekintetében, amely a tavalyi évben 9,6%-kal emelkedett – meghaladva a 2011-ben mért 6,9%-os csökkenést – a kockázati eszközök vártnál jobb év végi eredményének és az euróövezet fennmaradása körüli optimizmusnak.

Az idei évre további 6,5%-os növekedést jósol az E&Y a kezelt vagyon tekintetében, ezt követõen azonban lassú gazdasági növekedés, és az alacsony kamatkörnyezet miatti tõkeáttétel csökkentés nyomán, 2014-2016 között már csak átlag 4%-os emelkedést prognosztizál.

Az infláció ellen védelmet keresõ hosszú távú befektetõk várhatóan növelni fogják infrastrukturális beruházásaikat. Az eurózóna nyugdíjalapjai jelenleg vagyonuk 3,3%-át tartják ilyen eszközökben, amely 2016-ig várhatóan legalább 5%-kal emelkedni fog.

Hosszú távon a befektetõk kiszámítható hozamot, az alacsony kamatkörnyezet miatt infláció elleni védelmet keresnek, és egyre inkább igyekeznek diverzifikálni portfoliójukat. Nagyon kevés olyan eszközosztály van, amely megfelel ezeknek a kritériumoknak, ezért az E&Y arra számít, hogy az infrastrukturális beruházásokat mindaddig emelkedni fognak, amíg a befektetõk ismét vissaz nem nyerik bizalmukat a részvénypiacokkal szemben.