Mûholdas földmegfigyelés: már hazai biztosító is alkalmazza!
2013.01.14
Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban egyre gyakrabban használják a legmodernebb technikai megoldásokat a pontosabb és hatékonyabb kárfelmérés érdekében a biztosítótársaságok. A Generali Biztosító a nemzetközi trendeknek megfelelõen a hazai piacon úttörõnek számító megoldásokat vezetett be az elmúlt idõszakban. Az új eszközök közül kiemelkedik a mûholdas földmegfigyelési rendszerekkel történõ kárfelmérés és a Dinamikus Idõjárás Archívum, melynek segítségével hazai településeken napra pontosan, irányítószám szerint lehet lekérdezni minden lényeges idõjárási adatot, a szélerõsségtõl kezdve a csapadékmennyiségen keresztül a villámcsapások intenzitásáig.

A kárrendezési folyamatok gyorsítása és egyszerûsítése a társaságok és az ügyfelek közös érdeke. A modern technikai használata a hazai biztosítási piacon egyelõre még nem elterjedt, a Generali Biztosító ugyanakkor két különbözõ területen is igyekszik megfelelni a 21. századi kihívásoknak.

Földmegfigyelési eszközöket, mûholdképeket használva olyan információk állhatnak a társaság rendelkezésére, melyek mind a kárrendezésben, mind a kockázatok elõzetes megállapításánál hatalmas segítséget jelenthetnek. Számos területen alkalmazható lehet ez a technikai lehetõség. Egyfelõl a szabad szemmel nem látható talaj- és vízszennyezõdések, árvíz elöntések pontos méretének meghatározása, árvíz és belvízkárok szétválasztására, nagy kiterjedésû mezõgazdasági károk pontos meghatározásakor lehet hatékony a technika. Másfelõl tömeges méretû viharkároknál a tetõszerkezetek állapota a káresemény utáni pillanatban rögzíthetõ, ami szintén komoly segítség a kárfelmérésben. Talajmozgások idõbeli változásának követésében, illetve ipari károk esetében a kárbecslésben is nagy jelentõsége lehet a mûholdképeknek.

„A közelmúltban jégverés történt egy nagy kiterjedésû parcellában, melyet a Generali biztosított. Az ügyfél szerint a jég az egész területen leborotválta a növényzetet, a kár pedig nagyságrendileg 60 millió forintnyi volt az állítása szerint. Mezõgazdasági szakértõnk a terület több pontján igazolta a kár mértékét, azonban az egész területet bejárni hetekig tartott volna. Szerencsére a mûholdképen jól behatárolható volt a jég hatásának területe, és mivel a referencia helyek, ahol a Generali szakértõje szemlézte a növényzetet azonosak voltak a parcella többi részével, igazolható volt a kár. Ezek után teljes nyugalommal hagyhattuk jóvá a kifizetést. Meggyõzõdésem egyébként, hogy egyre több esetben fogjuk a jövõben is alkalmazni a mûholdképeket és a modern technológiák adta lehetõségeket a kárfelmérésben” – mondott el részleteket egy káresetrõl Szikszai József, a Generali Biztosító vagyon-kárrendezési igazgatója.

A másik újdonság a Generalinál a Dinamikus Idõjárási Archívum nevet viseli. A rendszeren keresztül a hazai települések vonatkozásában napra pontosan, irányítószám szerint lekérdezhetõvé válik, hogy mekkora volt a szélerõsség, a csapadék mennyisége és intenzitása, illetve történt-e jégverés vagy villámcsapás. A Generali partner szolgáltatója a legkorszerûbb technológiát, másodperces szélmérõket, villámlokációs hálózatot és idõjárási radarokat használ, és – bár ma még futurisztikusnak tûnik - a jövõben akár objektum szinten is lehetségessé válik egy adott idõszak idõjárási hatásainak rögzítése. Külön elõnye a rendszernek, hogy nem szükséges manuálisan lekérdezni az adatokat, hiszen azok megjelennek automatikusan a káradatok között. A fejlesztést egyébként a Generali csoport többi tagja is használja, így a Genertel, vagy az Európai Utazási Biztosító is igénybe veheti ezeket szükség esetén. A rendszer továbbfejlesztésével lehetõség nyílik arra is, hogy egy-egy vihar, felhõszakadás bekövetkezte után rövid idõvel tudja a kárrendezés vezetõje, hogy az egyes földrajzi területen hány kárbejelentés várható, így a legoptimálisabban tudja a szükséges kárfelmérõ kapacitást a helyszínre vezényelni.

Természetesen ezen eszközök használata egyelõre korlátozott, ám számos olyan biztosítási termék van jelenleg is a Generalinál – rendezvénybiztosítások, mezõgazdasági biztosítások, ipari biztosítások, lakásbiztosítások – melyek esetében ezen alkalmazások használata egyre gyakoribb lehet a jövõben, nem is beszélve a termékfejlesztési lehetõségekrõl, mint például a tavalyi évben elindított idõjárás biztosítás.