133 embert kellett tegnap megmentenie a katasztrófavédelemnek
2013.01.15
Az elõzetes összesítések szerint az idõjárással kapcsolatban – balesetek és a hideg miatt - hétfõn 133 embert kellett menteniük a katasztrófavédelem tûzoltóegységeinek – mondta Hajdu Márton, az Országos Katasztrófavédelmi Fõigazgatóság (OKF) helyettes szóvivõje kedden az MTI-nek. A meteorológiai elõrejelzések szerint kedden inkább a Dunától keletre lévõ megyékben várható csapadék, ott is esõ valószínû, és csak az Északi-középhegységben lehet néhol havas esõ vagy hó.

Országszerte hetven elakadt jármûvön segített és több mint kétszáz mûszaki mentést kellett végrehajtania a katasztrófavédelemnek. Kedden, kora reggelig már tizenkét mûszaki mentésben vettek részt a tûzoltók, fõként Vas, Zala, Somogy és Komárom-Esztergom megyében - ismertette a helyettes szóvivõ.

Hajdu Márton kiemelte, hogy ahol esett valamilyen csapadék, az ráfagyhatott az útra, ezért mindenkit arra kérnek, hogy figyelmesen és a megszokottnál lassabban vezessen, ha pedig a jármûve nincs felkészítve a téli idõjárásra, inkább válassza a tömegközlekedést. Felhívta a figyelmet arra is, hogy az esetleges balesetek miatt kedden is elõfordulhatnak torlódások.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat keddre az ónos esõ miatt adott ki citromsárga, vagyis elsõfokú figyelmeztetést Somogy, Tolna, Fejér, Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Nógrád és Pest megyére, valamint a fõváros területére. Emellett az ország nyugati felében nyolc megyében a tartós, sûrû köd miatt is figyelmeztetés van érvényben.

A meteorológiai szolgálat a kedd hajnalban az MTI-hez eljuttatott figyelmeztetõ elõrejelzésében azt írta: napközben számottevõ havazás már az Alpokalján és a Kisalföldön sem valószínû. A csapadék egyre inkább a Dunától keletre lévõ megyékre korlátozódik, ott is esõ valószínû, csak az Északi-középhegységben lehet néhol havas esõ vagy hó. Estétõl, elsõsorban a Dunántúlon, ködre is számítani lehet.